AKTUALNO / VIJESTI

BORBA S KORONOM

Opet rekord novozaraženih: Žarišta su škole u kojima je pozitivno tri i pol tisuće učenika, više od 400 razreda je u izolaciji!

Opet rekord novozaraženih: Žarišta su škole u kojima je pozitivno tri i pol tisuće učenika, više od 400 razreda je u izolaciji!
PIXSELL

Od više od tisuću pacijenata na bolničkom liječenju, 128 za disanje treba respirator, umrlih je još 25 čime je ukupna brojka premašila devet tisuća

Četvrti val koronavirusa u Hrvatskoj nastavlja obarati rekorde. Novi najveći broj zaraženih u 24 sata ove godine popeo se na 3585. 

Od više od tisuću pacijenata na bolničkom liječenju, 128 za disanje treba respirator, umrlih je još 25 čime je ukupna brojka premašila devet tisuća.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Virus se nazustavljivo širi među mladima, posebno u školama koja postaju teško ugasiva žarišta. 

Očito ne pomaže ni više od 400 cijelih razreda u samoizolaciji  jer više je od tri i pol tisuće zaraženih učenika.

U ovoj srednjoj školi više je od tisuću učenika, cijelih razred na online nastavi nema, trenutno je pozitivno 25 učenika i njih oko 50 je u samoizolaciji. Puno više u nižim razredima.

"Viši razredi imaju više cijepljenih učenika, pa se po onom statusu sjedenja ne izbacuju, ako sjede u blizini zaraženog učenika, a nisu cijepljeni idu u samoizolaciji prema odluci epidemiologa. Mi bi morali i preispitivati svaki kontakt na odmoru, zamislite vezu  dečko i cura 2. i 3. razred idu li u samoizolaciji, pa idu samo ako to i prijavi, ako ne ne ide", kaže ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Zlatko Stić. 

Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciju ne idu cijeli razredi već samo učenici koji koji su sjedili u istoj klupi sa zaraženim i oni u krugu od dva metra. 

U Hrvatskoj je cijepljeno 55% odraslog stanovništva

"Imali smo situaciju da je troje učenika u razredu bilo pozitivno i epidemiolog je odlučio da cijeli razred mora ići u samoizolaciju i to se pokazalo dobrim jer  je tijekom razdoblja samoizolacije još troje učenika dobilo pozitivan nalaz", govori ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu Krešimir Supanc. 

Trenutačno je 3455-ero zaraženih učenika, na početku tjedna bilo ih je 2077-ero. U samoizolaciji ih je 8858, što  je 3 tisuće više nego prije 5 dana.

Odnosno, u samoizolaciji je tek 1,7% razreda.

"Ima svega nekoliko škola koje imaju više od 50 posto učenika na online nastavi,  uglavnom su to učenici viših razreda. Što je zapravo puno bolje nego da cijelu županiju stavimo na online nastavu", rekao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin. 

Prelazak na online nastavu za sve učenike nije opcija. 

"Za sada se ne razmišlja o produljenu praznika, vidjet ćemo kako će to ići do kraja prvog polugodišta, ali najvažnije da su djeca što više u školi, minimalni broj dana je kalendarom određen tako da nema tu baš puno prostora za proglašavanje neradnih dana, ali online nastava je uvijek opcija za tamo gdje se pokaže potrebnim", jasno će Pavičin. 

Iako korona brojke rastu proširenju upotrebe  najave novih mjera i proširenja upotrebe covid potvrda za sada nema. 

"Smatramo da je jedini izlaz, a to će i ostati kada govorimo o ovoj pandemiji, da svi shvate koliko je s jedne strane bitno izbjegavanje velikih okupljanja i u zimsko vrijeme zadržavanje u zatvorenim prostorima koji nisu dobro ventilirani, a s druge strane cijepiti se", kaže načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović. 

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno 55% odraslog stanovništva.

Izdvojeno


Reci što misliš!