AKTUALNO / VIJESTI

HEP VIŠE OD STRUJE

Neće ići! Mještani Pravutine jednoglasno protiv prespajanja na hrvatsku mrežu: HEP nam ne može osigurati ni približnu kvalitetu kao slovenska Elektra

Neće ići! Mještani Pravutine jednoglasno protiv prespajanja na hrvatsku mrežu: HEP nam ne može osigurati ni približnu kvalitetu kao slovenska Elektra

Neplaniranih ispada nadzemne mreže na slovenskoj trafostanici Pravutina na godišnjoj razini u 2018. godini bila su u duljini od 8 minuta. S druge strane, okolna mjesta koja su pod operativom Elektre Karlovac te iste godine imala su neplaniranih ispada u duljinu od čak 1.227 minuta.

Do najavljenog prebacivanja i zadnje trafostanice koja se napajala iz međunarodnog dalekovoda u hrvatsku elektroenergetsku mrežu, i to u pograničnom mjestu Pravutina na području općine Žakanje, tako lako neće doći. Naime, otkako su krenule prve aktivnosti HEP-a Karlovac na izgradnji odcjepnog dalekovoda i postavljanju stupova, mještani ne miruju.  

Za KAportal odlučio je progovoriti Nikola Gojmerac, koji nam kaže, kako ih je prije svega zasmetala komunikacija koja je u medije došla iz vrha HEP-a, u kojem kažu, kako u svim aktivnostima oko prebacivanja mreže i aktualnim radovima djeluju u suglasnosti s Mjesnim odborom Pravutina.  

A to, otkriva nam naš sugovornik, nije ni približno tako. Čak suprotno, naime, svi punoljetni mještani, njih 142, potpisalo je peticiju protiv prebacivanja na hrvatsku distribucijsku mrežu, a razlog je jednostavan. Smatraju da im HEP ODS ne može osigurati niti približan standard usluge, kakvu trenutno uživaju od njihovih slovenskih kolega.  

- Svoje tvrdnje možemo potkrijepiti i od mještana okolnih sela, koja su priključena na distribucijsku mrežu HEP ODS, kao i podacima javno dostupnih godišnjih izvješća o kvaliteti opskrbe električne energije od strane nadležne Elektro Ljubljane i HEP ODS, odnosno Elektre Karlovac, poručuje Gojmerac.  

Podatke je Gojmerac ustupio i nama, a oni pokazuje sljedeće: neplaniranih ispada nadzemne mreže na slovenskoj trafostanici Pravutina na godišnjoj razini u 2018. godini bila su u duljini od 8 minuta, u 2019. godini 45 min, a prošloj godini samo 4 minute. S druge strane, okolna mjesta koja su pod operativom Elektre Karlovac u 2018. godini imala su neplaniranih ispada u duljinu od 1.227 minuta, 2019. godine 948 minuta, dok za prošlu godinu nema dostupnih podataka.  

- Iz navedenih podataka razvidna je nemjerljiva kvaliteta usluge koju dobivamo trenutno iz slovenske elektrodistribucijske mreže u odnosnu na kvalitetu koju pruža HEP ODS. Važnim ističimo i to da kvaliteta opskrbe na području Elektre Karlovac ne zadovoljava opće standarde napajanja i zajamčene standarde pouzdanosti napajanja propisane od Hrvatske energetske regulatorne agencije. Primjerice, trenutni napon u mreži na području Pravutine kreće se od 220 do 240 V, okolna mjesta ga imaju u rasponu od 150 do 220, dodaje Gojmerac.  

Upravo radi nesrazmjera u kvaliteti usluga na područuju udaljenom manje od jednog kilometra, Gojmerac u ovoj situaciji poziva i mještane okolnih sela da se uključe u inicijativu i da zajedničkim nastupom i pritiskom osiguraju isti standard kakvog trenutno oni imaju u Pravutini.  

Elektrofikacija ovog sela počela je 1955. godine i radi blizine priključeni smo na slovensku električnu mrežu, što i nije ništa ne uobičajno u onim vremenima. I od tada do danas uživamo prave europske vrijednosti, daleko bolje od naših susjeda. Ispod toga ne idemo, naglasio je Gojmerac.  

U skladu s time, stav mještana Pravutine u ovom slučaju je jedinstven: Traže privremeno obustavljanje radova na premještanju TS Pravutina iz distribucijske mreže Elektro Ljubljana na distribucijsku mrežu HEP ODS-a do osiguravanja infrastrukture koja bi osigurala jednaku kvalitetu opskrbe ili bolju od trenutne.   

Mještani su svoje rekli. Na potezu je HEP. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!