AKTUALNO / VIJESTI

JOŠ PUNO POSLA

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - u Hrvatskoj još uvijek društvo ne pruža dovoljnu zaštitu

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - u Hrvatskoj još uvijek društvo ne pruža dovoljnu zaštitu

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Ženska grupa Korak obratila se javnosti ovom prigodom i upozorila da je situacija u Hrvatskoj sve samo ne dobra.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Posebno teška bila je prošla godina u kojoj je u Hrvatskoj ubijeno 19 žena, od čega jedna i u Karlovačkoj županiji. Ove godine brojke će, nadamo se, ipak biti nešto manje, ali daleko smo od zadovoljstva, jer dosad je ubijeno 11 žena, kazala je Mirjana Duduković, predsjednica Koraka.

Iako pomaka ima, pred cijelim društvom je još jako puno borbe protiv nasilja, o čemu svjedoči i podatak da se gotovo 60% žena u jednom trenutku vraća nasilniku, najčešće zato jer nemaju nikakve ekonomske uvjete za osamostaljivanje. A, brojke vezane uz nasilje su i daleko daleko gore:

- Dovoljno je reći da je Svjetska zdravstvena organizacija iznijela podatak da svaka treća žena u nekom trenutku doživi neki oblik nasilja, a slična je situacija i u Hrvatskoj. Vrlo često to nasilje stiže od bračnih i izvanbračnih partnera, što dodatno otežava bijeg od nasilnika, a u posljednje dvije godine sve je dodatno otežala pandemija i lockdowni tijekom kojih je nasilje bilo učestalije, naglašava Mirjana Duduković. 

Barem djelomično u tome pomažu srodne udruge i njihove djelatnosti, kao i skloništa za žene žrtve nasilja. Karlovac je jedno takvo imao među prvima u Hrvatskoj, a sada se radi na uređenju novog, koje bi trebalo biti otvoreno 2023. godine i imati nešto veći kapacitet.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Zorin dom će večeras biti osvijetljen narančastom bojom, a bit će tako i 10. prosinca, na Dan ljudskih prava. Ženska grupa Korak na svojim je prostorijama izvjesila transparent "Šutnja skriva nasilje, nisi sama!", a u tijeku su i kampanje na društvenim mrežama.

- Bolno smo svjesni da je ponekad jako teško pobjeći, ali pozivamo sve žene koje trpe nasilje da to osvijeste i obrate se nama ili nekoj srodnoj organizaciji za pomoć. Trpjeti nasilje ne smije nitko, niti zbog seba, a niti zbog djece koja odrastaju u takvom okruženju, zaključuje Mirjana Duduković.

Izdvojeno


Reci što misliš!