AKTUALNO / VIJESTI

KRENULA UTRKA

BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sputnik - svi najavljuju da cjepiva za "omikron" mogu stići jako brzo

BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sputnik - svi najavljuju da cjepiva za
Dubravka Petric/PIXSELL

BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson rade na cjepivima koje bi specifično ciljala omikron, ako se pokaže da postojeća nisu učinkovita protiv te nove varijante koronavirusa, objavile su te tvrtke u ponedjeljak.

Pojava nove varijante pokenula je globalni odgovor, jer u strahu da bi se mogla brže širiti čak i među cijepljenima vlade uvode zabrane putovanja i druge mjere, prenose agencije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

BioNTech je objavio da je počeo raditi na cjepivu za omikron zajedno s partnerom Pfizerom. Johnson & Johnson također analizira učinovitost svoga cjepiva protiv omikrona, istovremeno radeći na specifičnom cjepivu za tu varijantu.

Moderni će možda trebati mjeseci da počne isporučivati cjepivo koje djeluje protiv varijante omikron, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel za CNBC, dok je Rusija uvjerena da je njezino cjepivo Sputnjik V učinkovito protiv nove varijante, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza. 

Bancel je u intervjuu za CNBC rekao da zasad nije poznata učinkovitost cjepiva protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za otprilike dva tjedna. 

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju cjepiva novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće 'booster' doze i proučava verzije cjepiva za zaštitu od više varijanti. 

Izdvojeno


Reci što misliš!