AKTUALNO / VIJESTI

SVE O OMIKRONU

Gost Direkta Oliver Vugrek: 'Stvara se nepotrebna panika, nije istina da su cijepljeni manje zaštićeni od Omikrona'

Gost Direkta Oliver Vugrek: 'Stvara se nepotrebna panika, nije istina da su cijepljeni manje zaštićeni od Omikrona'
RTL

'Cjepiva kao takva sigurno štite i protiv budućih sojeva', tvrdi Vugrek

Hoće li nas Omikron sve dohvatiti ili bez veze paničarimo, o tome je u RTL Direktu govorio molekularni biolog koji se proslavio kad je ovog proljeća otkrio hrvatski soj korone - Oliver Vugrek, Voditelj laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković.

Vugrek je kazao kako je još uvijek prerano tvrditi da je omikron zarazniji i smrtonosniji soj korone. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvi put je otkriven 11. ili 12.11., prije dva tjedna. Južnoafrička Republika je 24.11. objavila da su otkrili novi soj virusa s puno mutacija. Zato je odmah bio pod povećalom. Treba pričekati iduća dva tjedna da se vidi u kojem smjeru to ide", kazao je. 

Vugrek je objasnio i da je broj zaraženih u Južnoafričkoj Republici porastao otkad je ta varijanta otkrivena. 

"Dnevna incidencija hospitaliziranih je prije dva tjedna bila otprilike 18 u prosjeku, sad je narasla na oko 50. Nešto se događa, ali to ne mora značiti ništa neobično. Kad se otvara novo žarište virusa, to je obično i taj tijek. Zaraza kreće i puno ljudi se zarazi u kratkom roku. To se desilo i s prošlim sojevima", kazao je.

Panika kojoj svjedočimo je za sada nepotrebna, tvrdi. 

Komentirajući navode da su zaraženi ovim sojem imali blaže simptome, Vugrek je kazao da su manje-više zaražene mlađe osobe te da kod njih u pravilu, kao i s ostalim varijantama, ne dolazi do teških oblika bolesti iako i tu ima izuzetaka, 

Osvrnuo se i na navode da je omikron nastao mutacijom kod osoba koje su zaražene HIV-om. 

"To je moguće. Ima i druga teorija da Afrika ima izoliranih regija, da je u nekom plemenu kružio taj virus i onda je dospio u Johannesburg i krenulo je žarište", kazao je.

"Virus mutira. Toga moramo biti svjesni i on će i dalje mutirati. Moguće je da se pojave druge varijante u narednih nekoliko mjeseci i u nekom drugom kraju svijeta", objasnio je Vugrek.

Govoreći o djelotvornosti cjepiva protiv omikrona, Vugrek je kazao da liječnik koji je tretirao hospitalizirane nije primijetio teži oblik bolesti kod cijepljenih. 

"Cijepljeni imaju određenu zaštitu pa i od omikrona", kazao je.

Komentirao je i najave proizvođača cjepiva da će zbog novog soja prilagoditi cjepivo.  

"To je bilo na početku pandemije i dogovoreno. EU je dogovorio s BioNTech da će prilagođavati cjepivo po potrebi kad se pojave novi sojevi. Treba im 100 dana da prilagode mRNA cjepivo za sto dana", kazao je.

"Cjepiva kao takva sigurno štite i protiv budućih sojeva. Univerzalno cjepivo, vidjeli smo to kod gripe gdje se uvijek prilagođava, pa pretpostavljam da će se i tu morati prilagođavati", kazao je Vugrek.

Na pitanje kako tumači zabranu letova i je li to bilo potrebno, Vugrek je kazao da postoje mjere opreza i da mnogi idu u tom smjeru.

"Mislim da je prekasno jer je već bilo letova od 11. ili 12.11. kad je sekvencioniran. Imamo ga u Europi, Izraelu, Kanadi, Americi, čak i u Australiji. Taj soj se proširio i treba ga usporiti, po mom mišljenju", kazao je. 

Na pitanje može li omikron stvoriti probleme u zemljama gdje je procijepljenost niska, Vugrek je odgovorio da to tek treba vidjeti. 

"U Africi je situacija specifična. Imate mladu populaciju, preporuke za cijepljenje su takve da možda nije bilo potrebno mlađu cijepiti jer se bolje nose s covidom. sad je došla odluka EMA-e da se mogu cijepiti djeca od 5 do 11 ili 12 godina. Afrika ima malu populaciju, jednostavno je broj procijepljenih niži, ali temeljem podataka da cijepljeni nemaju težih simptoma trenutno, na malom broju uzoraka koje imamo, cijepljenje će štititi. Možda ga treba povećati i držati se pravila. Cijepljenje je među najvažnijom mjerom protiv ove bolesti", kazao je.

Vugrek je ustvrdio da ćemo se s koronavirusom još morati nositi 2022. te da bi možda moglo doći do još nekog vala iduće godine na jesen ili zimu. 

"Nadam se da će se procijepljenost podići pa će se to iznivelirati i lakše ćemo se nositi s tim. bolnice neće biti pune pa će i ostali pacijenti moći dobiti normalnu zdravstvenu skrb. Teško je predvidjeti kad će se ovaj val lomiti. Za dva ili tri tjedna ćemo znati više. Zima je najteži period za ovu bolest, na proljeće će biti lakše, kao i tijekom ljeta, a nadam se da ćemo iduću zimu imati visoku procijepljenost i puno manje težih oblika bolesti. Mutacija će biti i dalje, to je neizbježno, ali nadam se da neće biti opasnijih varijanti", kazao je Vugrek. 

Izdvojeno


Reci što misliš!