AKTUALNO / VIJESTI

NEMA NOVIH POSKUPLJENJA

Od sutra niže cijene goriva na benzinskim crpkama: Vlada više ne regulira cijenu, a građanima i dalje - preskupo

Od sutra niže cijene goriva na benzinskim crpkama: Vlada više ne regulira cijenu, a građanima i dalje - preskupo
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlada je ukinula uredbu kojom je ograničila cijenu benzina i dizela, vozači zadovoljni vijestima o pojeftinjenju, ali smatraju da je i dalje preskupo

Konačno dobre vijesti za vozače - sutra bi litra goriva trebala koštati manje od 11 kuna. Do sada je cijena dizela i benzina Vladinom uredbom bila ograničena. No, Vlada je danas odlučila ukinuti uredbu jer je cijena nafte na svjetskom tržištu u padu.

Još od 14. listopada Eurosuper 95 koštao je 11,10 kn, a dizel 11 kn po litri, a od sutra bi cijene trebale bi biti niže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16.5 kuna, prosječni spremnik dizela mogao bi biti jeftiniji za 6.5 kuna, a prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti jeftiniji za 2 kune", objavio je portal cijenegoriva.info.

"Od sutrašnjeg dana, s obzirom na činjenicu da će uredba stupiti već sutra na snagu, naši distributeri svoje će cijene određivati samostalno na tržištu. Koliko imam informaciju, i te cijene, s obzirom na svjetska kretanja prošlog tjedna, trebale bi biti niže od ovih koje su bile propisane“, kaže ministar Tomislav Čorić.

"Smatram da smo ovom uredbom napravili odličan potez, neke zemlje su slijedile naš primjer. Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima, ovu uredbu stavljamo van snage. Važno je da građani i gospodarstvenici shvate da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama, u slučaju da je to potrebno zaštititi ćemo ih“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Cijena nafte na svjetskom tržištu u padu je već treći tjedan zaredom. Naftni stručnjak Igor Dekanić procjenjuje da u skorije vrijeme neće doći do novih poskupljenja.

"U sljedećih par mjeseci doista ne bi trebalo očekivati neke značajnije poremećaje ili skokove cijena pogotovo zato jer se Europa, sjeverni dio zemljine polutke zatvara. Pandemija se širi i vjerojatno cijene energije neće značajno porasti“, objašnjava Dekanić.

Ali zato rastu cijene proizvoda za osobnu potrošnju. Prema Zavodu za statistiku cijene u listopadu veće su za jedan posto u odnosu na rujan, a u odnosu na listopad prošle godine za 3,8%. Države, poput Sjeverne Makedonije i Srbije, zbog inflacije odlučile su ograničiti cijene osnovnih namirnica, naša Vlada za sada to nema u planu.

"Pratimo i akcije u regiji. Međutim, u ovom trenutku još nismo došli do toga da bismo išli u smjeru kojeg ste naveli“, kazao je Čorić.

Zato će od sutra bar jeftinija litra goriva biti kakvo takvo olakšanje za kućni budžet građana.

Izdvojeno


Reci što misliš!