AKTUALNO / VIJESTI

MLADI U KULTURI

"Aplauz ne plaća stanarinu" - razgovor na Sceni o podcjenjivanju i potplaćenosti rada mladih, posebno u kulturi

U četvrtak u 18 sati na Maloj sceni Hrvatskog doma održat će se razgovor na temu "Aplauz ne plaća stanarinu" u organizaciji Saveza udruga KAoperativa i kustoskog kolektiva BLOK. 

Udruga BLOK ove je godine organizirala radionice pod nazivom "Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice" s ciljem edukacije i osnaživanja mladih umjetnika i kulturnih radnika u Hrvatskoj kako bi stekli alate i znanja za zagovaranje i borbu za bolje radne uvjete u tom polju.

U sklopu istoimenog Erasmus + projekta organizirane su tribine u Zagrebu i Puli na kojima se osvrnulo na količinu neplaćenog rada u umjetničkom i kulturnom polju, potplaćenog i podcijenjenog studentskog rada, uvriježenog mišljenja kako mladi da bi stupili na tržište rada i bili pošteno plaćeni za njega, moraju često volontirati i "probijati" se na sceni kako bi stekli svoje prve honorarne poslove koji su isto tako mizerno plaćeni. U polju kulturnog i umjetničkog rada za koji se nerijetko smatra da se obavlja iz čiste ljubavi i vlastite želje stvara se dodatna atmosfera u društvu unutar koje se taj rad gura u sferu onog za koji poštena novčana kompenzacija nije potrebna. Također, razgovaralo se o atipičnim oblicima rada koji su svojstveni i drugim područjima te o načinima radničkog organiziranja i borbe za radnička prava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovac je treći grad koji će ugostiti razgovor na ovu temu, a nema sumnje da je u njemu situacija jednako loša. U razgovoru sudjeluju Dunja Kučinac, udruga BLOK i platforma Za K.R.U.H., selma banich, umjetnica, Za K.R.U.H. te Jakov Kolak, urednik portala Radnička prava, BRID.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!