AKTUALNO / VIJESTI

TROŠAK

Za isplatu plaća ravnatelja šest domova zdravlja u Karlovačkoj županiji godišnje odlazi 1,3 milijuna kuna! Hoće li najavljena reforma sustava srezati trošak birokracije?

Za isplatu plaća ravnatelja šest domova zdravlja u Karlovačkoj županiji godišnje odlazi 1,3 milijuna kuna! Hoće li najavljena reforma sustava srezati trošak birokracije?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz Karlovačke županije na ovu temu komentirali su tek da im je najbitnije da skrb pacijenata ostane na razini kakva je sada.

Hoće li uskoro umjesto šest domova zdravlja u Karlovačkoj županiji postojati samo jedan? Ako je vjerovati najavljenom novom zakonskom rješenju vrlo je izgledno da hoće. 

Naime, na racionalizaciju mreža zdravstvenih ustanova u Karlovačkoj županiji opet je i na zadnjoj sjednici Županijske skupštine prozvala vijećnica, a ujedno i liječnica, Vlatka Krizmanić iz Možemo!. Ističe da je racionalizacija u tom smjeru u skladu sa stavovima EU i pogodna za oporavak hrvatskog zdravstvenog sustava koji je stalno u problemima. 

Krizmanić je pritom i tražila podatak koliki je bruto iznos utrošen na plaće ravnatelja domova zdravlja unatrag godinu dana. Pismenim putem županijska pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević odgovorila je kako on iznosi 1,3 milijuna kuna. Kako u Karlovačkoj županiji imamo šest domova zdravlja, i to u Karlovcu, Ozlju, Ogulinu, Slunju, Dugoj Resi i Vojniću, prosječni mjesečni bruto iznos plaće po ravnatelju kreće se oko 18 tisuća kuna. 

Zaživi li predloženo zakonsko rješenje u praksi, značilo bi i ukidanje ravnateljskih pozicija, što bi pridonijelo i smanjenju godišnjeg izdatka za plaće, i to u konkretnom slučaju u našoj županiji za pet puta. Iz Karlovačke županije na ovu temu komentirali su tek da im je najbitnije da skrb pacijenata ostane na razini kakva je sada ili unaprijeđena, kao i da sve djelatnosti ostanu dostupne na području županije.  

Izdvojeno


Reci što misliš!