AKTUALNO / VIJESTI

GORE OD KUGE

Popis u općinama Karlovačke županije: Krnjak u 10 godina izgubio svakog trećeg, a Cetingrad, Saborsko i Ribnik svakog četvrtog stanovnika

Popis u općinama Karlovačke županije: Krnjak u 10 godina izgubio svakog trećeg, a Cetingrad, Saborsko i Ribnik svakog četvrtog stanovnika
Krađa prikolice u Krnjaku

Imamo tri općine s manje od 1000 stanovnika, a Tounj je na najboljem putu da im se pridruži - prema popisu ih ima ravno 1000.

Sve općine Karlovačke županije bilježe znatan minus na popisu stanovništva, a u nekima brojke poprimaju gotovo nevjerojatne razmjere.

Negativni rekorder je Krnjak, koji je izgubio gotovo svakog trećeg stanovnika. Na popisu 2011. godine bilo je 1985 stanovnika Krnjaka, a danas ih je samo 1361.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ništa bolja situacija nije u dvije najmanje općine u našoj županiji - Ribniku i Saborskom. Obje su izgubile oko 25% stanovništva pa Ribnik sada ima samo 361, a Saborsko 474 stanovnika. Svakog četvrtog stanovnika izgubio je i Cetingrad.

Ispod tisuću stanovnika je i Kamanje (825), koje ipak nema tako velik gubitak, a na samom rubu da spuzne u "troznamenkaste" općine bio je Tounj, koji po Popisu stanovništva 2021. godine ima ravno 1000 stanovnika.

Veći gubitnici su i Vojnić (22%) te Plaški (21%), dok Bosiljevo i Generalski Stol imaju po 18% stanovništva manje. Uzevši u obzir trendove Vojnić bi kroz koju godinu mogao izgubiti epitet najmnogoljudnije općine Karlovačke županije, jer sve mu je bliže Josipdol, koji također gubi stanovništvo, ali ipak u znatno manjem omjeru.

Svjetlih primjera - nema. "Najbolje" je prošla općina Draganić koja ima 6,7% stanovnika manje nego prije 10 godina.

Izdvojeno


Reci što misliš!