AKTUALNO / VIJESTI

UHVAĆENI U LAŽI?

SDP i nezavisni Cukina o "zanimljivim" rezultatima Popisa: U brojnim selima za HDZ glasalo puno više birača nego što ima stanovnika!?

SDP i nezavisni Cukina o

U Ribarima, na biračkom mjestu 28, bilo je upisano 123 birača, u drugom krugu je na izbore izašlo njih 116 (94%). Kako to kad po Popisu 21. u naselju Ribari živi samo 77 stanovnika?

Predsjednica karlovačkog SDP-a Dragica Malović ispred svoje stranke te nezavisni vijećnik Dražen Cukina poslali su priopćenje za javnost oko rezultata Popisa stanovništva, koji uz osvrt na katastrofalne brojke ukazuje i na vrlo problematično neslaganje rezultata popisa s navodnim brojevima birača.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovog smo petka, nakon obrađenog popisa stanovništva 2021., napokon doznali koliko nas ima u Hrvatskoj, Karlovačkoj županiji, Karlovcu, mjestu u kojem živimo. Daleko od toga da smo iznenađeni poraznim rezultatima popisa. To je, naprosto, bilo očekivano.

Danas 2021. nas je u Hrvatskoj 3.888.529, 2011. nas je bilo 4.284.889, a prije trideset godina, 1991. godine, 4.784.265. U posljednjih deset godina Hrvatska je izgubila 400.000 ljudi, gotovo 10% svoje populacije, a od 1991. godine 900.000 ili 20 % svoje populacije. Puno? Užasno puno!
Usporedimo li ove podatke s gradom veličine našeg Karlovca dolazimo do strašne i porazne činjenice da je s lica Hrvatske u zadnjih deset godina zbrisano 8 gradova veličine Karlovca, a u posljednjih trideset 18 takvih gradova.

Naravno da nam za sustavno i potpuno tumačenje rezultata popisa nedostaje puno podataka, koje će Državni zavod za statistiku (DZS) tek objavljivati, da nam za to nedostaju i alati i tehnike, kao što je npr. regresijska analiza, kako bi kvantitativno (i kvalitativno) izrazili što nam se to dogodilo, ali i bez tih podataka i bez tih tehnika jedna je konstanta koja je u ovih trideset godina utjecala na ovu katastrofu koja nam se događa, a to je stranka na vlasti – HDZ. HDZ, koji u svom Makijavelističkom stilu opet želi pobjeći od odgovornosti za ovo što nam se događa pa nam premijer (iz te stranke naravno) servira nekakve šnite salame, a ministar vanjskih poslova (isto iz tog HDZ-a) kako je njemu ovdje jako dobro.

A grad Karlovac?
Grad Karlovac imao je na popisu 1948. (prvi poslijeratni) 44.974 stanovnika. Popisom iz 1953. godine zabilježeno je 50.342 stanovnika, a sad imamo 49.594 stanovnika pa se, evo, po broju stanovnika nalazimo oko 1950. godine – i klizimo dalje u još ranije godine i starije podatke. To je apsolutno porazno za ovu vlast koja se jako voli hvaliti svojim rezultatima (obnova vrtića) u demografskoj politici.

A da se stranka na vlasti HDZ zna i u ovako crnim brojkama pobrinuti za sebe dovoljno govori usporedba popisa birača i popisa stanovništva 2021. godine, koja naprosto vapi za odgovorom (kojeg od njih nećemo dobiti);

Kako je moguće da je na drugom krugu lokalnih izbora 2021. (dakle tri mjeseca prije referentnog datuma Popisa) u biračke spiskova bilo upisano 46.378 birača? A izbrojano je 49.594 stanovnika. Znači li to da imamo samo 3.216 maloljetnika u gradu? Sigurno ne, jer prema podacima koje je objavio DZS, 2020. je u vrtiće u Karlovcu išlo 1.565 djece, 3.758 učenika je bilo u osnovnim školama, a 3.002 učenika u srednjim školama. Njih 8.325 bez prava glasa. Ok, u srednje škole možda ne idu samo djeca iz Karlovca, ali niti sva djeca iz Karlovca nisu upisana u vrtiće.

A kad se već igramo brojkama, evo ih još malo s izbora održanih ove 2021. godine;
U Ribarima, na biračkom mjestu 28, bilo je upisano 123 birača, u drugom krugu je na izbore izašlo njih 116 (94%). Kako to kad po Popisu 21. u naselju Ribari živi samo 77 stanovnika tako da je na izbor izašlo i naravno za HDZ glasalo čak 150 % birača upisanih u birački popis. Tko je glasao dva put????
Može dalje? Biračko mjesto 60, Banska Selnica u biračkom spisku je bilo 75 birača, izašlo ih je 68, a po Popisu 21. ih ima 65 – svih, uključujući i djecu. Biračko mjesto 26, Koritinja u biračkom spisku ima 131 birača, izašlo ih je 108 (82 %), a Popis kaže da to mjesto ima 86 stanovnika (?) pa je broj onih koji su izašli na izbore i glasali (pogađate za HDZ) 125 %. Kako to, kako to?

Ekipa na vlasti, dakle, dobro zna kako se pobrinuti za sebe. Očito ona salama koju ovih dana reže premijer pada samo u njihov tanjur. A ako nastave ovako da se danima i tjednima unaprijed zna tko će zasjesti u koju fotelju samo zato što je „istaknuti“ član vladajućeg HDZ-a, da je uvjet napredovanje u Hrvatskoj laktarenje u HDZ-ovim stranačkim prostorijama, da možeš u školi skupljati jedinice, ići na popravne ispite pa
završiti kao ministar u Zna se vladi, da možeš doktorirati opskurnim doktorskim disertacijama koje najmanje razumije onaj koji ih je pisao, crno nam se piše. Svi ćemo otići van, samo molim HDZ-e da nakon toga ugase svijetlo jer, kad svi odemo, neće imati za platiti struju."

Izdvojeno


Reci što misliš!