AKTUALNO / VIJESTI

PORUKA GRADSKOJ VLASTI

Gradski vijećnik Birač o urbanističkom planu uređenja Luščić-centar: Plan je megalomanski, politička odluka koja ga prati u raskoraku je s potrebama grada Karlovca

Gradski vijećnik Birač o urbanističkom planu uređenja Luščić-centar: Plan je megalomanski, politička odluka koja ga prati u raskoraku je s potrebama grada Karlovca
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

- Stvara se urbanistički plan uređenja, s potencijalnim bazenom, dva hotela, osam devet deset nebodera, tko to može ispoštovati, pita se Birač.

Povod današnje konferencije za medije gradskog vijećnika Dimitrije Birača bila je sjednica Gradskog vijeća grada Karlovca zakazana za sljedeći tjedan, na čijem dnevnom redu će se naći i Urbanistički plan uređenja Luščić - centar.  

Prema Biraču, taj urbanistički plan uređenja je megalomanski. Kako ističe, to je raskorak između stvarnosti i potreba Grada i onog što su u nekim uredima, nekim komunikacijskim vezama dogovorili vladajući.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, Birač podsjeća da u Generalnom urbanističkom planu grada Karlovca jasno stoji da postoji obaveza za izradu 40 UPA i četiri do pet DPU.  

- Meni je glavni problem što Grad Karlovac nije unaprijed i sam donio urbanističke planove uređenja i tako ih preusmjerio za potrebe razvoja grada, nego čeka da se eventualno neki investitor pojavi i onda donese urbanistički plan uređenja. Ne ide se planski, već ex post kada se netko već dogovori, kazao je.  

U takvom slučaju, uvjeren je Birač, vi ne možete dobiti ono što želite za razvoj grada, već htjeli vi to ili ne investitor uređuje situaciju.  

- Tako smo imali situaciju kad je Opel Rudman kupio parcelu prije donošenja UPA i onda je mogao postaviti svoj prostor ovdje gdje je javna i kulturna namjena, autosalon. Bilo bi dobro da se Grad pozabavi, a imamo domaće pameti itekako, da donese urbanističke planove na način da se onda usmjeravaju budući investitori.  

Najveći dio planova danas postoje za uređenje groblja i poduzetničkih zona, no ono što gradu fali su stambene zone, naglašava Birač. 

- Nemate razvojne, prostorne planove za rješavanje stambenog pitanja. Imate sada na Švarči prekrasnu ulicu Ljudevita Rosija gdje su se počele graditi kuće, no Grad se nije uključio u to pa imate infrastrukturu koja je prateća i koja je zastarjela i nije dovoljna. A to vam se događa zato jer imate takav točkasti razvoj, kaže Birač.  

Birač naglašava kako u nekim gradovima i općinama u Hrvatskoj već je počela parcelacija zemljišta kako bi se omogućilo mladim obiteljima da imaju gdje izgraditi kuću ili da investitori imaju gdje izgraditi stambene zone koje nisu samo za mlade nego i starije.  

Birač je prisjetio i kako se je prije desetak godina već donosio DPU Novog centra, i tada je sve bilo planirano, od šetnice, park, podzemne garaže, vidikovci.  

- Od toga danas nema ništa. Ono što me tu brine je da je Grad Karlovac donio DPU koji je manji i jednostavniji od urbanističkog plana uređenja, a u15 godina nije uspio niti jednu stvar provesti. I sada se stvara urbanistički plan uređenja, s potencijalnim bazenom, dva hotela, osam devet deset nebodera, tko to može ispoštovati, pita se Birač.  

Plan je u svim pogledima u raskoraku s potrebama grada Karlovca, uvjeren je Birač, te naglašava još jednom kako bi bilo dobro poslušati struku da plan bude bliži realnosti.  

- U isto vrijeme i da razmislimo na urbanističke planove koje bi obuhvaćale stambene zone uređenja diljem Karlovca i da se stambeno pitanje riješi. Vi sada imate paradoks, na Švarči skoro dvije tisuće eura kvadrat i onda Gaza 700, jedva 800 eura. Sve se to može riješiti jednim promišljenim planiranjem.  

- Političke odluke urbanističkih planova moraju biti u skladu sa stvarnošću. Apeliram na gradsku vlast da stane na zemlju, i da prihvati sugestije naših arhitekata i da bude realan plan. I da se ne dogodio ono što se dogodilo s DPU Novi centar, u kojem za 10 godina ništa nije napravljeno, poručio je Birač.  

Izdvojeno


Reci što misliš!