AKTUALNO / VIJESTI

OGLASIO SE I PREMIJER

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini zbog Milanovićevih izjava pozvana na razgovor, Ukrajinci žele ispriku

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini zbog Milanovićevih izjava pozvana na razgovor, Ukrajinci žele ispriku
Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Ukrajine su poručili da Milanović izjavama vrijeđa sjećanje na Ukrajince, ali i sve strance koji su dali svoj život za Europu

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini, Anica Džamić pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zbog izjava koje je jučer iznio predsjednik Zoran Milanović. 

U ministarstvo Ukrajine rekli su da Milanović izjavama vrijeđa sjećanje na Ukrajince, ali i sve strance koji su dali svoj život za Europu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Milanović je, podsjetimo, u utorak rekao da je "Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU-a". Ustvrdio je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Također je rekao da Hrvatska "nema ništa" sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući sve "do zadnjeg vojnika“. 

U Ukrajini su pak razočarani primjedbama predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neadekvatnoj pomoći toj zemlji. 

U priopćenju stoji da je "Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje."

S druge strane, premijer Andrej Plenković sinoć je odmah reagirao i poručio da je cilj hrvatske politike smanjiti napetosti, spriječiti sukobe i održati cjelovitost Ukrajine. Na Twitter profilu ispričao se radi predsjednikovih izjava:

"S obzirom da u Ukrajini nema vojnika, a kontingent koji je bio u Poljskoj već se vratio, ne znam koju vojsku predsjednik namjerava povući. Njegova izjava o korumpiranosti Ukrajine nije naš stav i ja se u ime Vlade ispričavam Ukrajincima na takvim nebulozama.”

Njemu se pak zahvalio Denys Shmyhal, ukrajinski premijer koji je na svom Twitter profilu naveo kako je hrvatskom premijeru zahvalan zbog podrške u ovom trenutku. 

"Hrvati znaju značaj prijatelja u nevolji. Ovime jačamo naše prijateljstvo za daljnji mir i sigurnost", zaključio je. 

Bez obzira na isprike Vlade, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine traži javno odricanje od ovih uvredljivih izjava predsjednika Zorana Milanovića te da se one više ne ponavljaju. A hoće li se ponavljati ili ne, vidjet ćemo uskoro.

Izdvojeno


Reci što misliš!