AKTUALNO / VIJESTI

EKSPLOZIJA OMIKRONA

Hrvatska druga najgora u svijetu po broju umrlih od COVID-a u jednom tjednu. Gora je samo još jedna ex-YU republika

Hrvatska druga najgora u svijetu po broju umrlih od COVID-a u jednom tjednu. Gora je samo još jedna ex-YU republika
Emica Elvedji/PIXSELL

Sveučilište Johns Hopkins bilježi da RH od sredine ovog mjeseca ima strmi rast sedmodnevnog prosjeka umrlih, unatoč tome što je omikron manje ubojit od delte

Zaključno s jučer umrlih 64 oboljelih od korone u 24 sata u Hrvatskoj, u našoj zemlji je u tjedan dana od COVID-a umrlo 309 ljudi. Riječ je o brojkama HZJZ-a, a te iste brojke koristi i Sveučilište Johns Hopkins.

Na osnovu njih, nekoliko svjetskih statističkih platformi (Our World in Data, Worldometers, Statista) Hrvatsku ocjenjuje kao zemlju s drugim, odnosno trećim najvećim brojem umrlih od COVID-a u svijetu u tjedan dana u odnosu na broj stanovnika, pritom ne uzimajući u obzir "mikrodržave" i teritorije poput San Marina, Sv. Kristofora i Nevisa, Zemlje Sv. Martina i Curacaoa s izrazito malim stanovništvom i stoga izrazitim statističkim promjenama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njih stoga u svojim tablicama ne uzima u obzir niti Statista.

Na osnovu brojki "Johns Hopkinsa", Our World in Data svojim grafovima konstatira da Hrvatska još od siječnja bilježi stalni strmi uspon sedmodnevnog prosjeka broja umrlih.
Zaključno s jučerašnjim danom, ovi podaci kažu da je Hrvatska imala 75,7 umrlih na milijun stanovnika.

Kao jedine dvije zemlje koje su gore od Hrvatske, Our World in Data, isto kao i Worldometers navode Trinidad i Tobago i Bosnu i Hercegovinu. Primijetili smo, međutim, da se na obje platforme, isto kao i na Statisti, u računici još uvijek primjenjuje procijenjeni broj stanovnika naše zemlje od 4,07 milijuna.

Ako primijenimo da Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika, kako su pokazali rezultati popisa stanovništva iz 2021., sa 309 umrlih od korone u tjedan dana dolazimo do toga da je u Hrvatskoj na svakih milijun stanovnika umrlo skoro 80 ljudi (79,64)

 A to je onda debelo ispred Trinidada i Tobaga i odmah iza BiH koja je najgora u svijetu sa 83,65 žrtava korone na milijun ljudi. Današnjih još 59 umrlih statistiku Hrvatske učinilo bi još i gorom.

Izdvojeno


Reci što misliš!