AKTUALNO / VIJESTI

NAKON POŽARA

Županica u posjetu opožarenom dvorcu u Novigradu: Kule će biti sanirane do ljeta, nažalost morat će pričekati obnova ostalih dijelova dvorca

Županica u posjetu opožarenom dvorcu u Novigradu: Kule će biti sanirane do ljeta, nažalost morat će pričekati obnova ostalih dijelova dvorca
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vlasnik ove nekretnine je Republika Hrvatska, a Karlovačka županija u svojem proračunu ima određena sredstva za ulaganje u ovu lokaciju.

Na lokaciji požara koji je jučer zahvatio Stari grad Novigrad održan je sastanak županice Martine Furdek-Hajdin sa načelnikom općine Netretić Marijanom Peretićem, predstavnicom Ministarstva kulture, izvođačem radova koji je ranijih godina radio kule, odnosno krovišta te stručnim službama Karlovačke županije. Zbog kriminalističkih izvida nije bilo  moguće ući u sam prostor Starog grada, ali sagledalo se što je moguće napraviti u najkraćem mogućem roku. 

Županica Martina Furdek-Hajdin istaknula je:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- S obzirom da su pred nama dvije manifestacije od izrazitog značaja za Karlovačku županiju WRC i Quattro River Rally, a kojima smo se radovali, a ova lokacija im je jedna od najatraktivnijih, ono što je konstatirano je da se do početka manifestacija krovišta neće stići sanirati. Međutim, uklonit će se sva izgorjela konstrukcija i prostor dovesti do razine da se manifestacije mogu održati. U dogovoru sa općinom Netretić, s obzirom da su i Karlovačka županija i općina kandidirali projekt uređenja Starog grada na program Ministarstva kulture, očito je da ćemo ta sredstva, ukoliko budu dobivena morati preusmjeriti na izgradnju novog krovišta.

Vlasnik ove nekretnine je Republika Hrvatska, a osim sredstava koje Karlovačka županija i općina Netretić očekuju od Ministarstva kulture, Karlovačka županija u svojem proračunu ima određena sredstva za ulaganje u ovu lokaciju. Umjesto planiranog ulaganja u daljnje oplemenjivanje ovog prostora,sredstva će se prenamijeniti u sanaciju.


Unatoč tome, bitno je napomenuti da Stari grad Novigrad i dalje ostaje dio projekta Dodir civilizacija, koji vodi Karlovačka županija, a uključuje devet općina i gradova i  u dogovoru sa lokalnom samoupravom se donosi odluka o ritmu ulaganja u svaku od lokacija. Tako će sredstva koja su ove godine osigurana za lokaciju Starog grada Novigrad biti uložena u što hitniju sanaciju. 

Prema procjeni izvođača radova, vrijednost sanacije oba krovišta kreće se između 800 tisuća kuna i 1 milijun kuna. S obzirom da je riječ o drvenoj konstrukciji, odnosno drvenoj šindri, a za postojeće krovište je korištena šindra iz Karlovačke županije, općine Saborsko, to će se svakako učiniti i u sanaciji.

Očekivano trajanje radova je dva mjeseca, a ukoliko ne bude većih problema do početka ljeta bi oni trebali biti gotovi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!