AKTUALNO / VIJESTI

UZBUNA U DUGOJ RESI

Ekocid u dugoreškom parku? "Posjekli su velik broj zdravih stabala u gradskom parku bez ikakve najave i objašnjenja!" (FOTO)

Ekocid u dugoreškom parku?

Stabla su, tvrdi se u priopćenju, bila potpuno zdrava osim jednog koje je bilo za rušenje.

Kako tvrdi Građanska inicijativa Duga Resa, a potkrijepljuje to i fotografijama, danas je u gradskom parku u ovom gradiću posječen velik broj stabala, od kojih je većina bila potpuno zdrava. Sve to napravili su, tvrdi se u priopćenju, bez ikakve najave i objašnjenja građanima.

U priopćenju stoji: 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Poštovane dame i gospodo, 

živimo u gradu Dugoj Resi u Karlovačkoj županiji. Imamo lijepi park u centru grada koji je zasađen gotovo prije 200 godina, a koga su zasadili prvi vlasnici Pamučne Industrije u Dugoj Resi. Prethodnih godina (2014) gradska vlast je posjekla stoljetno drveće stabala platana na samom ulazu u gradski dio „Kasar“ te su kasnije zasadili neko maleno zamjensko drveće koje nije naraslo više od 2 metra u 8 godina. Tih godina su posječene grane stabala stoljetnih platana u cijelom naselju Kasar tako da su ostala samo debla i male novonastale grančice koje se nikada neće razviti u prave  krošnje. 

Danas smo ustanovili da je gradska vlast u Dugoj Resi u parku Dr. Franje Tuđmana pokraj „Velike  vile“ posjekla mnogobrojna stabla bez ikakve informacije građanima, bez objave razloga uklanjanja stabala. Pregledom panjeva i debala smo utvrdili da su gotovo sva stabla potpuno zdrava i da je jedno (1) jedino stablo bolesno, koje se možda moralo ukloniti. 

Grad Duga Resa vrši EkoCid u vlastitom gadu i to sistematski. Ovo što je učinjeno sada u parku je  zločin nad prirodom.  

Predsjednica Europske komisije gospođa Dr. Ursula von der Leyen je najavila agendu „Europu  do 2050 učiniti prvim CO2 neutralnim kontinentom“! Tu neutralnost je nemoguće postići ako siječemo stabla po parkovima europskih gradova. 

Zamoljavamo institucije i udruge da naprave čim prije detaljan pregled mjesta posječenih stabala  dok gradska vlast debla i korijene ne ukloni. 

Zamoljavamo institucije i udruge da naprave detaljnu ISTRAGU i da utvrde s kojim je razlogom  bez najave i pristanka građana Duge Rese gradska vlast posijekla potpuno zdrava stabla. 

Zamoljavamo da utvrdite da li grad Duge Rese ima eleborat Šumarskog fakulteta ili Hrvatskih šuma o bolesti stabala i da li su elaborilana sva posječena stabla. 

Zamoljavamo da se utvrdi da li grad ima projektnu dokumentaciju, dozvolu gradnje, ako na mjestu  posječenih stabala žele graditi bilo kakav objekt. 

Zamoljavamo institucije i udruge da nam u roku od 14 dana podnesu pismeni odgovor o istragama  koje su poduzeli, nepravilnostima koje su zetekli i mjerama koje su donešene protiv sječe zdravih  stabala u parku grada Duge Rese Dr. Franjo Tuđman. 

Unaprijed se zahvaljujemo, 

Građanska Inicijativa NAŠA DUGA RESA"

Priopćenje je poslano na sljedeće adrese: 

- Greenpeace Hrvatska 

- Udruga Agronauta 

- Udruga EKO PAN 

- Udruga BIOM 

- Udruga Zelena Akcija 

- Udruga Zeleni Klik

- Europe Direkt Karlovac 

- Karlovačka županija – Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš 

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Zavod za zaštitu okoliša i prirode - Ministarstvo pravosuđa i uprave RH 

- Ministarstvo poljoprivrede RH – Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH 

- Državni inspektorat RH 

- Sabor RH – Odbor za zaštitu okoliša i prirode 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!