AKTUALNO / VIJESTI

ZAOKRET U VANJSKOJ POLITICI?

O pitanju ulaska Hrvatske u Schengen razgovaralo se ovog tjedna u Zagrebu i u Ljubljani, no jedni nisu ostali pri svojem ranijem stavu - pred Hrvatskom je ključnih mjesec dana!

O pitanju ulaska Hrvatske u Schengen razgovaralo se ovog tjedna u Zagrebu i u Ljubljani, no jedni nisu ostali pri svojem ranijem stavu - pred Hrvatskom je ključnih mjesec dana!

Ovakva poruka slovenske ministrice došla je nakon reakcije predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, koja je istaknula da bi bilo kakva blokada hrvatskom ulasku u Schengen bila sramotna

Hrvatska je formalno spremna za Schengen i inters Europske unije i prioritet glavnih zemalja članica je ulazak Hrvatske u šengenski prostor, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnji poslova Davor Božinović, prenose iz Vlade. 

- Vijeće Europske unije potvrdilo je tu spremnost. Hrvatska je jedina država koja je prošla pregovore za Schengen o novom modelu, po novim evaluacijskim kriterijima. To je za nas bio jedan veliki izazov, istaknuo je. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Božinović se osvrnuo i na špekulacije da bi Slovenija, s kojom imamo neriješen teritorijalni spor, mogla blokirati pristup Hrvatske.

- Pozicija članstva vam može dopustiti da govorite stvari koje ne stoje, odgovorio je.

Naglasio je da je Hrvatska jedna od najspremnijih članica Europske unije kada je riječ o Schengenu.

- Mi smo se prilagodili, ispunili kriterije, rekao je, istaknuvši da bi glavni korisnik hrvatskog ulaska u Schengen bila Slovenija. 

- Jedno je politički nešto pričati, ali kada prebacimo temu na sigurnost, neupitno je da je Hrvatska u Schengenu interes Europske unije. To su najvažnije europske zemlje, uključujući predsjedavajuću Francusku, itekako dobro shvatile. Imati ovako spremnu državu na najduljoj vanjskoj granici EU-a, siguran sam da će svi pa i susjedi Slovenci to dobro razumjeti, ustvrdio je Božinović.

No, prema svemu sudeći slovenska Vlada u nastajanju, omekšala je po tom pitanju. Naime, Tanja Fajon, buduća slovenska ministrica za vanjsku politiku, ranije je izjavila da ulazak Hrvatske u Schengen ovisi o rješavanju pitanja arbitraže, danas više nije tako sigurna u svoje riječi. 

- Podržavam što prije ulazak Hrvatske u Schengen. Nikad nisam rekla ništa osim toga, rekla je Fajon na jednoj od konferencija ovog tjedna, te dodala kako Schengen ima i druge izazove i potrebna mu je reforma, pa ustvari u tom "grmu leži zec". 

Prema njezinim riječima, kada se Schengen reformira, zemlje koje su već spremne - Bugarska, Rumunjska i Hrvatska - trebale bi što prije pristupiti Schengenu. 

- Kao netko tko se već nekoliko godina bavi pitanjima Schengena, barem godinu-dvije težim da Hrvatska, kao naš susjed, što prije uđe u Schengen, naglasila je Fajon.

Dodajmo tome, da je ovakva poruka slovenske ministrice došla nakon reakcije predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, koja je istaknula da bi bilo kakva blokada hrvatskom ulasku u Schengen bila sramotna. 

Smatra kako bi bilo važno da Hrvatska uđe u šengenski prostor već za aktualnog francuskog predsjedanja Unijom do 30. lipnja 2022..

Izdvojeno


Reci što misliš!