AKTUALNO / VIJESTI

NEMA VILA, SAMO BETON

Jesu li Vodene tajne Slunja unaprijedile ili uništile Rastoke! Tone betona su upucane u kanjon, a nama propisuju kakve ćemo imati krovove FOTO, VIDEO

Jesu li Vodene tajne Slunja unaprijedile ili uništile Rastoke! Tone betona su upucane u kanjon, a nama propisuju kakve ćemo imati krovove FOTO, VIDEO

Sam pogled na kanjon Korane dovoljno govori, i za to ne treba biti stručnjak niti građevine, niti zaštite prirode.

Je li nova šetnica u Rastokama financirana europskim novcem s čak 23 milijuna kuna "šaka u oko" ili vrhunski izvedena novododana vrijednost kojoj će se diviti milijuni turista iz svih krajeva svijeta?

E baš je ovo pitanje na koje tek trebaju stizati odgovori, ali po prvim reakcijama mještana koji u Rastokama i od Rastoka žive, velebni europski projekt "Vodene tajne" baš i nije toliko idiličan. Kako je za KAportal ispričala Rastočanka Sanja Holjevac, to je jedna velika greška, a sam pogled na kanjon Korane dovoljno govori, i za to ne treba biti stručnjak niti građevine, niti zaštite prirode. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Odlična je ideja da se obje obale Korane i Rastoke spoje šetnicom, ali je li se itko zapitao zašto je u to trebalo ulupati tone betona, oblagati ih kamenom i na kraju svake serpentine staviti stepenice koje nisu predviđene niti za kretanje invalida niti djece u kolicima, ispričala nam je Sanja Holjevac.

Kineski zid

Ona sa svojim mužem živi od turizma i imaju u vlasništvu dva reprezentativna otoka koje oplakuju fenomenalni rastočki slapovi. No kako nam je rekla, umjesto da imaju vizuru kanjona kakvog pamte, sad je tamo svojevrsni "kineski zid".

- Da. tako ga zovemo, a nova zgrada Turističkog informativnog centra je za Rastočane - mrtvačnica. Novo zdanje koje u noći osvjetljavaju reflektori baš tako izgleda i definitivno se ne uklapa u naše vodeničarsko naselje. Od nas ovdje zahtijevaju da svaki krov mora biti autentičan, a onda naprave ovako nešto, kaže nam Holjevac. 

Dodaje da se sve napravilo ishitreno, na brzinu i da se nije promišljalo o budućnosti. Holjevčeve zanima je li europski projekt obuhvatio i predvidio sredstva za zaštitu sedrenih barijera i okoliša ili se samo išlo u betonažu?

- Sedra se lomi, dabrovi kopaju kanale i uništavaju sve redom. Kad je to u pitanju i treba sanirati štetu, onda je to privatno, a kad treba iskoristiti kako se može, onda je to kulturno dobro i povijesna cjelina, priča nam Holjevac. Dodaje da je najveći problem u tome da se u ovom projektu trošilo nemilice, a ljude koji u Rastokama žive nije nitko ništa pitao ili su im samo prezentirani gotovi projekt praktički već spreman za realizaciju. 

Svrha Turističke zajednice i Javne ustanove?

Bilo kako bilo, Slunj i Rastoke puno očekuju od nadolazeće turističke sezone i svoju novu šetnicu smatraju turističkim adutom. Ekipa KAportala je prošla Rastoke u zadnjih deset godina uzduž i poprijeko, pa i ovaj cijeli novoizgrađeni dio, i nismo baš previše impresionirani. Naime, pogled s vrha kanjona je taj od kojeg zastaje dah. Kad se siđe u selo, ima tu svega. Dobro i to razumijemo, tu ljudi žive i to mora tako biti. Ali... 

Sanja Holjevac je našim reporterima rekla još jednu zanimljivu stvar. 

- Mi imamo svoj cilj jer smo tvrtka koja se bavi turizmom. A koji je cilj Turističke zajednice ili Javne ustanove? Turističkoj bi trebao biti promocija turizma, rad za opće dobro i privlačenje gostiju, a Javnoj ustanovi zaštita prirode. Umjesto toga, oni su se prije bavili naplaćivanjem ulaza. Koncepcija je promašena a mi je moramo prihvatiti i to je to, kaže nam još Sanja Holjevac. 

FOTO GALERIJA... 

Pogledajte VIDEO...

Izdvojeno


Reci što misliš!