AKTUALNO / VIJESTI

S ODLASKOM JANŠE...

Buduća vlada Slovenije će maknuti 176 km žilet-žice s granice s Hrvatskom: 'Nehumano, beskorisno'

Buduća vlada Slovenije će maknuti 176 km žilet-žice s granice s Hrvatskom: 'Nehumano, beskorisno'
foto ilustracija - Nel Pavletić PIXSELL

Već sedam godina, brutalnu, tri do četiri metra visoku ogradu, mrze i lokalni Slovenci i lokalni Hrvati, na ogradi divlje životinje ugibaju u mukama...

Janez Janša broji posljednje dane svog trećeg premijerskog mandata, a kako tri stranke koalicije buduće vlade Slovenije privode kraju dogovore oko posljednjih detalja za preuzimanje vlasti, konačno se kristalizira i slika politike Slovenije prema Hrvatskoj narednih godina.

Najnovija vijest je da koalicija zelenog liberalnog Pokreta sloboda, Socijalnih demokrata i Ljevice namjerava konačno ukloniti žilet-žicu i druge prepreke koje su od 2015. različite prethodne vlade postavile uzduž 176 kilometara granice s Hrvatskom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vijest je od određenog značaja i u širim europskim okvirima, tako da austrijski ORF prenosi i objašnjenje stranaka buduće vladajuće koalicije oko mandatara za predsjednika vlade Roberta Goloba da je razlog ovakvoj odluci to što se ograda, dijelom sačinjena od žilet-žice, dijelom od drugih prepreka, pokazala "nehumanom i neučinkovitom".

Do 5 godina zatvora za rušenje

Umjesto toga, navodi se, ubuduće će se slovenske vlasti problemom ilegalnih migracija baviti u prvom redu kriminalističkim praćenjem i kaznenim progonom krijumčara ljudi, te "apsolutnim poštivanjem" ljudskih prava migranata, odnosno olakšavanjem procesa podnošenja i rješavanja zahtjeva za azilom (bilo pozitivno ili negativno).

Riječ je o potpunom političkom zaokretu u odnosu na tvrdi izolacionizam što su ga prethodne vlade Slovenije provodile još od 2015. U studenom te godine, u doba vlade Mira Cerara, Slovenija je krenula u ubrzano postavljanje tri do četiri metra visoke ograde prema Hrvatskoj, sačinjene od žilet-žice, puno opasnije i brutalnije od obične bodljikave žice.

Kroz nekoliko etapa produžavanja ograde, u jednom se trenutku došlo do čak 219 kilometara granice, čime su i slovenski i hrvatski građani u pograničnim područjima bili toliko ogorčeni da su praktično odmah potajno počeli na svoju ruku micati dijelove ograde.

Kako bi tome stale na kraj, tadašnje vlasti Republike Slovenije u jednom su trenutku u svoj kazneni zakon unijele prijetnju s do pet godina zatvora za takvo kazneno djelo.

Jesenas je planirali još produžiti

Od prvih trenutka postavljanja, ovakva prepreka pokazala se brutalno pogubnom i po divlje životinje, posebno zato što se ograda proteže ili se protezala uz Gorski kotar i Istru. Lokalni stanovnici na žici su pronalazili čak i uginule izmrcvarene jelene. Službenoj Ljubljani bunili su se i WWF i lokalno stanovništvo, kojemu je žica, osim što mu je otežavala život, upropaštavala turizam.

Vremenom je dio žice uklonjen, još jedan dio zamijenjen je metalnim barijerama, ali je većina toga ipak ostala. Slovenski mediji iskopali su krajem 2017. podatak da su samo te godine vlasti u Ljubljani tvrtkama koje su održavale i postavljale ogradu, kao i vojsci, isplatile oko 4,5 milijuna eura.

Ilegalne migracije ograda praktično jedva da je dotakla, ali je zato s druge strane opasno ugrozila život u prirodi.

Ograda, naime, velikim dijelom prolazi kroz područje koje je uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000, pa se odjednom došlo i do takvih suludih situacija da se dvije susjedne bivše jugoslavenske republike istodobno trude očuvati risove u svojim šumama, a da je žica odjednom 20 risova sa slovenske strane potpuno izolirala od onih 50 s hrvatske.

Odlazi 'mali Trump'

Čak i u jesen prošle godine slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je još jedno produljenje ograde, u što se planiralo utrošiti milijun eura, a što je lokalne Slovence dodatno ogorčilo. Hojš je, inače, član Janšine desničarske Slovenske demokratske stranke.

Janšu su, pak, kritičari diljem Europe ne jednom nazivali "malim Trumpom" i sličnim nazivima koji su ga povezivali s bivšim predsjednikom SAD-a, koji je u svom mandatu također podizao protumigrantski zid. Janša je svoje divljenje Trumpu posebno iskazao nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2020. kada je predsjedniku koji je zapravo pretrpio poraz, čestitao na izbornih pobjedi.

Ovakva politika Slovenije u zaustavljanju ilegalnih migracija, prema koalicijskom programu novih vlasti, čiju se koaliciju opisuje kao zeleno-liberalno-lijevu, trebala bi se radikalno promijeniti. Trostranačka koalicija koja će uskoro preuzeti vlast u Ljubljani, ogradu na granici s Hrvatskom planira sasvim demontirati i ukloniti do kraja ove godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!