AKTUALNO / VIJESTI

PODIGNUTA OPTUŽNICA

Obrtnik iz Barilovića prijavio vlasnika ranča na Žumberku: Uređivao sam mu imanje koje je iznajmio Novoj TV za snimanje showa, a meni nikada nije platio 109.000 kuna

Obrtnik iz Barilovića prijavio vlasnika ranča na Žumberku: Uređivao sam mu imanje koje je iznajmio Novoj TV za snimanje showa, a meni nikada nije platio 109.000 kuna
foto ilustracija - Boris Scitar/PIXSELL

Umjesto da mu plati račun, kaže obrtnik, gazda je tražio zabranu prilaska da mu ne dosađuje

Vlasnik obrta s područja općine Barilović ostao je bez 109.000 kuna, koliko je iznosila vrijednost njegovih radova izvedenih 2009. godine na ranču na području Žumberka, koje mu vlasnik nikada nije platio. Tako očito smatra i Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu koje je protiv vlasnika i naručitelja radova podiglo optužnicu.

Inače, tim je radovima uredio imanje na kojemu je sniman jedan show u produkciji Nove TV. Vlasnik imanja tereti se kao odgovorna osoba u pravnoj osobi jer kao naručitelj radova iste nije platio, odnosno da "kao odgovorna osoba u pravnoj osobi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za tu pravnu osobu na drugi način lažnim prikazivanjem činjenica doveo nekoga u zabludu i time ga naveo da ovaj na štetu svoje imovine što učini, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi" te tako počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - prijevarom u gospodarskom poslovanju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ispitan pred državnim odvjetnikom okrivljeni je porekao počinjenje kaznenog djela te je u svojoj obrani naveo da je cijeli posao na izgradnji dogovorio s ocem oštećenika te da im je sve platio. Plaćao im je, kaže, u nekoliko navrata prema izdanim računima. Poznavao ga je od ranije i iz tog razloga ga je i angažirao. Kada je Nova TV platila njemu, on je, tvrdi, platio oštećeniku.

Oštećeni obrtnik tvrdi da je s investitorom došao u vezu preko zajedničkog poznanika, a posao mu je bio obnova drvenih kuća i obnova sela, a sve za snimanje serijala.  Posao je trajao oko tri mjeseca, te mu je po obavljenom poslu izdao račun 29. srpnja 2009. godine, ali mu nije nikada plaćen.

U međuvremenu su bili u kontaktu i okrivljenik mu je govorio da još uvijek ne može podmiriti račun, ali je obećavao to učiniti. Međutim, kako je vrijeme prolazilo i kad je shvatio da od isplate neće biti ništa, pokrenuo je, navodi, postupak radi isplate. Pokušao je ovrhom, međutim, nikada nije uspio dobiti svoj novac. Nakon što je podnio tužbu pred Općinskim sudom u Karlovcu, okrivljenik ga je počeo izbjegavati, više mu se nije javljao, te je čak tražio i zabranu prilaska, govori obrtnik.

Svih ovih godina, kaže, nije uspio naplatiti ništa od svog potraživanja. Nakon završetka parničnog postupka, već je digao ruke od toga da će bilo što naplatiti, međutim, jedan prijatelj mu je savjetovao da pokuša pokrenuti kazneni postupak podnošenjem kaznene prijave i da na taj način možda može realizirati potraživanje prema okrivljeniku.

Smatra da ga je investitor od početka ulaska u poslovni odnos namjeravao prevariti, iskorištavajući njegovo povjerenje, jer je po završetku posla imao razna opravdanja za neisplatu i molio ga za odgode, da bi nakon podnošenja tužbe prestao s njime razgovarati. Čak ga je i optužio da ga maltretira i tražio je zabranu prilaska, a svih ovih godina nije pokazao niti malo dobre volje da bi mu bilo što od iznosa za koji je oštećen nadoknadio.

- Navodi iz obrane okrivljenika ukazuju se neistinitim i usmjerenim isključivo izbjegavanju kaznenopravne odgovornosti, jer iz iskaza oštećenika i naprijed navedene materijalne dokumentacije, jasno proizlazi da okrivljenik već u trenutku stupanja u poslovni odnos s oštećenikom nije imao nikakve namjere isplatiti oštećenika, istome se u trenutku pokretanja ovršnih postupaka prestao javljati, a naposljetku nije podmirio svoj dug niti u najmanjem iznosu do današnjeg dana, iako je to neposredno po dovršetku izvedenih radova mogao učiniti, smatraju u tužiteljstvu.

Izdvojeno


Reci što misliš!