AKTUALNO / VIJESTI

SLAVLJENICI

KAoperativa slavi 10 godina postojanja - napravljeno je puno, ali još traje borba za glavni cilj: DKC Hrvatski dom

KAoperativa slavi 10 godina postojanja - napravljeno je puno, ali još traje borba za glavni cilj: DKC Hrvatski dom

Osnovana 2012. kao Platforma, KAoperativa je 2014. prerasla u Savez udruga, koji danas okuplja 8 organizacija: Kinoklub Karlovac, Eko Pan, Carpe Diem, F.R.E.E. D.A.N.C.E., KA-MATRIX, Poluga, Infinitum i Polka. Uz 10. rođendan planiraju se i događanja zagovaračkog tipa, usmjerena glavnom cilju, o kojem govori Denis Mikšić, predsjednik Saveza udruga KAoperativa:

- Pomaka ima, ali glavni cilj još je pred nama. Od 2016. preuzeli smo upravljanje Malom scenom Hrvatskog doma u partnerstvu s Gradom, a svakako najistaknutiji dosadašnji projekt, koji je odjeknuo i u široj javnosti pa i na nacionalnoj razini, jest uređenje Urbanog parka. No, glavni cilj i dalje ostaje Hrvatski dom kao društveno-kulturni centar, koji bi velikim dijelom riješio jedan od ključnih problema karlovačke nezavisne scene, ali i šire, a to je nedostatak prostora, istaknuo je Mikšić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koordinatorica Saveza Maša Borović naglasila je kako će upravo po pitanju prostora biti održana javna tribina "Potrebe i izazovi u javnim prostorima koje koriste udruge", i to 26. svibnja u 18 sati u Urbanom parku.

- Uz udruge koje djeluju pod KAoperativom očekujemo i dolazak udruga koje su uredile prostore na području vojarne Luščić, a glavni cilj tribine je dijagnosticirati trenutno stanje i ukazati na moguća rješenja. U tu svrhu izaći će i publikacija "KAoperativa 2022 Manifest" s preporukama jedinicama lokalne samouprave, ustanovama u kulturi, kao i samim akterima scene, kako do boljih uvjeta, kazala je Maša Borović.

Jedan od primjera s kojima se udruge još suočavaju napomenula je Ivana Francisković Olrom, koja djeluje u Eko Panu, ali i udruzi F.R.E.E.D.A.N.C.E. Iako za neka djelovanja i aktivnosti prostora sada ima, još uvijek to ne vrijedi za sve pa tako spomenuta udruga, iako već 10 godina organizira izvrstan međunarodni Karlovac Dance Festival redovito ima problema s prostorom, jer grad trenutačno nema adekvatnu plesnu dvoranu. Hrvatski dom kao društveno-kulturni centar i to bi riješio, a plesači će snimiti i poseban video kojim će tematizirati upravo zgradu Hrvatskog doma. 

Izdvojeno


Reci što misliš!