AKTUALNO / VIJESTI

TRI OPCIJE

Ruski povjesničar iznio tri scenarija za završetak rata: 'Ako Kremlj izgubi, svijet postaje unipolaran'

Ruski povjesničar iznio tri scenarija za završetak rata: 'Ako Kremlj izgubi, svijet postaje unipolaran'

Iako rat između Rusije i Ukrajine djeluje kao da je pogonjen nacionalističkim težnjama, ovdje se u najvećem dijelu ipak ne radi o etničkom sukobu. Etnički Ukrajinci i etnički Rusi bore se s obje strane bojišnice, a sama kontrola nad teritorijem i dalje nije dovoljan razlog za krvoproliće zastrašujućih razmjera.

Mišljenje je to povjesničara i ravnatelja Ruskog vijeća za međunarodne poslove, Andreja Kortunova, koji tumači da se sukob odnosi na sudar između vrlo različitih načina organiziranja društvenog i političkog života unutar dviju zemalja koje su nekada činile velik dio sovjetskog teritorija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je također intelektualni i duhovni sukob dvaju načina razmišljanja: dva pogleda na suvremeni međunarodni sustav i na svijet općenito; dvije suprotstavljene percepcije o tome što je ispravno, a što pogrešno, što je pošteno, a što nije, što je legitimno, a što nelegitimno i što bi nacionalno vodstvo trebalo podrazumijevati", piše Kortunov, a prenosi RTL.

Prema njemu, postoje tri scenarija svršetka sukoba, a svaki bi imao ogromne geopolitičke posljedice.

"Kada bi Kremlj presudno izgubio, vjerojatno bismo vidjeli ponovnu pojavu unipolarnog trenutka – usprkos otporu Pekinga takvom aranžmanu. Iako bi Ukrajina mogla biti nedovršen posao za Putina, status Rusije je sam po sebi nedovršen posao za mnoge na Zapadu. Trijumf Ukrajine mogao bi dovesti do pripitomljene Rusije. Tiha Rusija omogućila bi Zapadu da se lakše nosi s Kinom, koja bi bila jedina velika prepreka liberalnoj hegemoniji i dugo očekivanom 'kraju povijesti'", tumači Kortunov.

Ako s druge strane sukob rezultira nesavršenim, ali obostrano prihvatljivim rješenjem, konačni ishod kolizije između ruskog i ukrajinskog modela bit će odgođen.

"Oštra konkurencija između dva modela društvenog uređenja će se nastaviti, ali, nadam se, na manje brutalan način. Manje nego savršen kompromis između Zapada i Rusiju mogao bi slijediti važniji i temeljniji kompromis između Zapada i Kine. Ako je dogovor s Putinom moguć, dogovor sa Xi Jinpingom bio bi logičan nastavak. Međutim, približavanje Kine i Zapada zahtijevalo bi više vremena, energije i političke fleksibilnosti od stane Zapada. To bi dovelo do reforme globalnog poretka, s velikim promjenama u sustavu UN-a, arhaičnim normama međunarodnog javnog prava i rekalibracijama u MMF-u, WTO-u i drugim tijelima", smatra Kortunov.

Ako ne bude dogovora o Ukrajini i sukob se nastavi kroz cikluse nestabilnih primirja nakon kojih slijede nove runde eskalacije, Kortunov kaže da se očekuje raspadanje u globalnim i regionalnim tijelima.

"Neučinkovite međunarodne institucije mogu se urušiti usred ubrzane utrke u naoružanju, nuklearnog proliferacije i umnožavanja regionalnih sukoba. Takva promjena samo bi dovela do više kaosa u godinama koje su pred nama", rekao je povjesničar.

Izdvojeno


Reci što misliš!