AKTUALNO / VIJESTI

U OVOME JE SPAS

Toplinski udar je pred vratima, a to bi moglo biti štetno po zdravlje: Civilna zaštita savjetuje kako se "spasiti" od vrućina

Toplinski udar je pred vratima, a to bi moglo biti štetno po zdravlje: Civilna zaštita savjetuje kako se

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti

Hrvatsku će u narednim danima pogoditi toplinski val koji će nam donijeti visoke temperature, a ravnateljstvo civilne zaštite na svojim je stranicama objavilo savjete kako da se građani zaštite od vrućina, koje mogu biti opasne po zdravlje.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, izvijestili su na svojim stranicama, ističući da se za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Neki od savjeta mogu vam pomoći da se rashladite te da temperature ne utječu na vaše zdravlje.

Pijte dovoljno tekućine

Prvi savjet je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Pijte negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Ne boravite na direktnom suncu

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. Nosite laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

Rashladite prostor

Rashladite prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu. Isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Koristite sredstva sa zaštitnim faktorom

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja. Također, nikako ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Ako imate zdravstvene probleme, obavezno potražite savjet liječnika. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!