AKTUALNO / VIJESTI

TKO JE KRIVAC?

Prijetnje bombama sve su češće, trgovački centri gube milijune kuna za svaku dojavu, a policija zasad - šuti

Prijetnje bombama sve su češće, trgovački centri gube milijune kuna za svaku dojavu, a policija zasad - šuti

Trgovački centri, zgrade sudova, škole – nitko nije pošteđen! Prijetnje bombama sve su češće, a strah kod građana postaje sve veći!

Iako danima pokušavaju ući u trag počiniteljima, policija ne iznosi detalje. U isto vrijeme kupci se boje, a trgovački centri za svaku dojavu o lažnoj bombi u prosjeku gube oko milijun kuna.

Trgovački centri, zgrade sudova, škole – nitko nije pošteđen! Prijetnje bombama sve su češće, a strah kod građana postaje sve veći!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nemam komentara, to se netko igra s živcima", smatra Ljubica Modrić iz Zagreba.

"Strašno, ljudi se boje! – Kako je vama ići u šoping? Nelagodno je malo", tvrdi Jasna Križanić iz Zagreba.

Nije ugodno ni trgovcima! Sigurnost je podignuta na nikad višu razinu.

"Vi biste se začudili, ali danas kada uđete u određenu trgovinu ja vam mogu odgovorno reći da u trgovini koja je veća od 1000 ili 1500 kvadrata je barem jedan do dva zaštitara u civilu koji su tamo, ne samo da paze da netko ne krade robu nego da paze i na opću sigurnost tog objekta", objašnjava Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

"Šteta zatvaranja jednoga trgovačkog objekta, u prosjeku tijekom cijelog dana bi bila 10 tisuća eura na tisuću kvadrata površine takvog prodajnog objekta, prometa koji trgovci taj dan ne mogu ostvariti", tvrdi Čupić.

Drugim riječima, uzmemo li za primjer centar od 60 tisuća kvadrata, za tri sata koliko u prosjeku bude zatvoren - izgubi čak 150 tisuća eura.

Samo lani, policija je zaprimila 27 lažnih dojava, a ove godine 24. Pred policijom je gotovo nemoguć zadatak. Ući u trag pošiljatelju nije jednostavno.

"Pitanje je gdje je korisnik, na koju se on mrežu spaja – koristi li računalo ili mobitel, spaja li se iz nekog javnog mjesta. Onda je drugo pitanje od kud taj mail dolazi, s kojeg servera", poručuje IT stručnjak, Alen Delić.

"Ti alati su iznimno laki za korištenje, danas ih mnogi koriste i za neke druge stvari , da bi došli do određenih nelegalnih ili sadržaja u sivoj zoni da bi zaštitili svoj identitet i koriste ih na mobitelima i računalima, nije nešto što je kompleksno ili teško za pronaći", objašnjava Delić.

Iako su se na sreću sve dojave do sada pokazale lažnima, građanima nije svejedno.

"Svi mislimo – 1000 puta prođeš dobro, ali jednom nastradaš. Svakako nije ugodno", tvrdi Ivanka Ponjan iz Zagreba.

"Njega treba zatvoriti u neku ustanovu koja mu vjerojatno ne bi pomogla, jer tu više pomoći nema, to je već van svake granice i van svake pameti", smatra Brankica Jagušt iz Zagreba.

Da se evidentno radi o osobi kojoj treba stručna pomoć, tvrdi i doktorica iz bolnice Vrapče.

"Ako je to dio nekakvog poremećaja ličnosti ili crta ličnosti koje su dio jednog egzibicionističkog spektra onda može imati tu kategoriju zadovoljstva, uzbuđenja – kao kad piroman pali vatru, ili kao kad kleptoman krade u dućanu", smatra Katarina Marušić, psihijatrica u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Kazna za lažnu uzbunu je tri godine zatvora, a policija se u ovom slučaju prilično potrudila - surađuju sa SOA-om, Europolom i Interpolom, ali ovoga puta i s Američkom akademijom za forenziku.

Izdvojeno


Reci što misliš!