AKTUALNO / VIJESTI

TOPLINSKI VAL

Danas službeno počinje ljeto: Hoće li i kod nas biti +40, kao u Španjolskoj i Francuskoj?

Danas službeno počinje ljeto: Hoće li i kod nas biti +40, kao u Španjolskoj i Francuskoj?

Ukoliko toplinski val, kao i većina zemalja, definiramo kao razdoblje od 5 dana s temperaturom od barem 5 stupnjeva iznad prosjeka, tu ćemo samo lokalno stići blizu tom kriteriju, najbliže na širem karlovačkom području.

Je li ovo prvi ovogodišnji toplinski val u Hrvatskoj? Dolazi li +40 i kod nas kao što je to bilo u Španjolskoj i Francuskoj?

Dio te vrućine u naše je krajeve već stigao, ali znatno manje izraženo. Ipak, neće ovdje biti riječi o pravom toplinskom valu. Barem kada se držimo kriterija Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, tu se moraju prebaciti određeni pragovi koji se temelje na povijesnim, ali i važnije, zdravstvenim podacima. Kada gledamo samo temperaturu, na kontinentu nam je ovaj lipanj plesao više manje oko prosjeka, a vrlo slično kao i prošle.

Ove godine stiže nam izraženija vrućina u zadnjoj trećini. Ukoliko toplinski val, kao i većina zemalja, definiramo kao razdoblje od 5 dana s temperaturom od barem 5 stupnjeva iznad prosjeka, tu ćemo samo lokalno stići blizu tom kriteriju, najbliže na širem karlovačkom području.

Na obali se radi pak o pravoj ljetnoj vrućini, no ona je već uobičajena u ovo doba godine, iako je malo uranila, a malo će izraženija biti za vikend.

No, problem na moru, posebice u Dalmaciji ne stvaraju toliko vrući dani, koliko tople noći u kojima se teško odmoriti. Živa se u termometru tada ne spušta uopće ispod 20 stupnjeva, posebice kada takve prilike budu dugotrajne.

Prosječno takvih noći u lipnju bude 11-12, a do sada ih brojimo čak 17.

Meteorolozi i klimatolozi počinju ljeto malo ranije, ali čisto iz matematike, tj. praktičnih razloga za računanje prosjeka i sezona. Onaj pravi astronomski početak ljeta, tek nam stiže sutra prijepodne.

Radi se o ljetnom solsticiju ili suncostaju, kada je područje naše sjeverne hemisfere najviše okrenuto ili nagnuto prema suncu i stiže nam najveća količina sunčevog zračenja.

Dan će trajati oko 15 sati i 44 minuta, a počet će se skraćivati već za nekih tjedan dana.

No, ne treba brinuti za dugo i toplo ljeto.

Izdvojeno


Reci što misliš!