AKTUALNO / VIJESTI

POČELA SEZONA

(VIDEO) Ministrica turizma Nikolina Brnjac: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

(VIDEO) Ministrica turizma Nikolina Brnjac: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'
RTL

Više o rekordnom lipnju, ali i najavama za cijelu godinu razgovarao je Goran Latković s ministricom turizma, Karlovčankom Nikolinom Brnjac.

Novi tjedan, nova prilika za spajanje s blagdanom i odlazak na more gdje je već prava gužva. I dok turisti odmaraju, za turističke djelatnike nema predaha, opet padaju rekordi.

Više o rekordnom lipnju, ali i najavama za cijelu godinu razgovarao je Goran Latković s ministricom turizma Nikolinom Brnjac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatska je već duže vrijeme u špici sezone kada smo još od Uskrsa zabilježili jako dobre rezultate. Na temelju trenutnih rezultata mislim da smo se počeli razvijati kao destinacija za cjelogodišnji turizam. Govorimo cijelo vrijeme o turističkoj godini, a ne sezoni", kazala je ministrica.

Važna nam je kvaliteta i turizam s višom dodanom vrijednosti, kaže ministrica, što se pokazalo i tijekom pandemije kada je bila velika potražnja za takvim turizmom.

"Prema sadašnjim brojkama bi mogli preći brojke iz 2019. godine, a i kroz našu strategiju održivog razvoja turizma, do 2030. godine, idemo u smjeru održive cjelogodišnje turističke destinacije. No, to nije jednostavno", objašnjava Brnjac.

Ljetovanje uz inflaciju

"Inflacija je utjecala na sve, no prema e-visitoru imamo porast od 10 posto domaćih turista na našu obalu", ističe Brnjac.

Na pitanje jesu li domaći turisti kalkulirali i odlučili ići u predsezoni kada su cijene ipak malo niže, ministrica je odgovorila: "Moguće, to je zaista moguće".

Nama je cilj da se taj broj turista koji dolazi u sedmom i osmom mjesecu protegne na cijelu godinu kako bi došlo do turističke diversifikacije te da se odmaknemo od tog proizvoda "sunce i more".

"To je ono što su turisti tijekom pandemije tražili. Tu dodatnu vrijednost, autohtonu vrijednost, prirodu, kulturne sadržaje, aktivni turizam i sl. To je naš cilj i na taj način imat ćemo turizam za cijelu godinu", kazala je ministrica.

Zeleni turizam

"Mislim da je naše more jedno od najkvalitetnijih i svakako trebamo voditi računa o tome i ono zašto nam nautičari dolaze je zbog obale i kvalitete našeg mora. Edukacijom cijelog turističkog sektora moramo voditi računa da se takve stvari ne događaju", naglasila je Brnjac.

Ministrica Brnjac je istaknula da što se tiče poziv iz ministarstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, neka se cijeli sustav pripremi jer krajem osmog mjeseca kreću pozivi na natječaje za bespovratna sredstva za javnu i privatnu turistički infrastrukturu.

Izdvojeno


Reci što misliš!