AKTUALNO / VIJESTI

MALA ŠKOLA ŠTEDNJE

Cijene goriva divljaju, a mi donosimo savjete koji će vam u novčaniku sačuvati i do nekoliko stotina kuna

Cijene goriva divljaju, a mi donosimo savjete koji će vam u novčaniku sačuvati i do nekoliko stotina kuna
Zarko Basic/PIXSELL

Ključ uštede je prilagođavanje stila vožnje štedljivoj potrošnji, radi se o stilu koji bi s obzirom na cijene goriva mogao postati pravilo među hrvatskim vozačima

U ponedjeljak nas je dočekala još jedna vladina intervencija vezana uz divljajuće cijena goriva koje već tjednima nisu bile niže od 11 kuna.

"Odlučili smo i ovaj put intervenirati tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast cijena goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin 14,06 kuna", rekao je premijer Plenković nakon telefonske sjednice Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na ostalim benzinskim pumpama cijene su od srijede 13,08 kuna za eurodizel, a benzin 13,50 kuna. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se "smrzavaju" cijena prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna i ne odnosi se na premium goriva.

"Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu", dodao je premijer.

No, uz vladine mjere cijene goriva nisu nikada bile više, stoga vam donosimo kratki vodič kako možete ipak uštedjeti i do nekoliko stotina kuna mjesečno.

Ključ uštede je prilagođavanje stila vožnje štedljivoj potrošnji, radi se o stilu koji bi s obzirom na cijene goriva mogao postati pravilo među hrvatskim vozačima. Ali skupocjeno gorivo može se uštedjeti na mnogo načina koji mnogim vozačima dosad nisu ni padali na pamet.

Tajna je upravo u defenzivnoj vožnji. Za takvu vožnju karakteristično je održavanjem brzine na optimalnom broju okretaja motora i poštivanjem pravila koji se odnose na tlak u gumama i slično dok agresivna vožnja uključuje stalno ubrzavanje i kočenje te vožnju vrlo velikim brzinama.

Evo nekoliko savjeta kako voziti defenzivno:

Pobrinite se da održavate svoje vozilo

Redovitim održavanjem i servisiranjem poboljšava se učinkovitost vašeg vozila, a time i potrošnja goriva. Osobito je važno provjeriti jesu li vam gume napumpane jer i nedovoljno i prenapuhane gume negativno utječu na potrošnju goriva.

Tlak u gumama će varirati ovisno o teretu koji prevozite, ako na primjer imate četiri putnika i prtljagu, trebat će vam gume napuhati do maksimalnog preporučenog tlaka.

Sporija vožnja

Prevelika brzina najveći je faktor gutanja goriva, stoga je osiguravanje blagog ubrzanja vrlo važno za ekonomičnu vožnju. Naravno, uvijek ćete morati nekoliko puta ubrzati tijekom vožnje.

Vjerojatno najveća tajna za postizanje optimalne potrošnje je vožnja u najvišoj mogućoj brzini za vaše vozilo uz zadržavanje ograničenja brzine. Najbolji savjet u urbanim sredinama je mijenjanje stupnjeva prijenosa što je moguće s najnižim mogućim brojem okretaja, vjerojatno na oko 2000 okretaja u minuti jer što se motor brže okreće, to više goriva troši.

Optimalna brzina uštede goriva bit će različita za svaki automobil. Iako postoji idealna brzina, uvjeti na cesti i nagibi često ne dopuštaju tu brzinu pa je potrebno improvizirati i naučiti prilagođavati svoju vožnju prema cesti. Općenito govoreći, ne postoji brzina vožnje koja bi bila optimalna za uštedu goriva.

Osim što se ekonomičnost goriva razlikuje od vozila do vozila, ona također ovisi o nizu drugih čimbenika kao što su tlak u gumama, prisutnost krovnih nosača i stil vožnje.

Pokušajte ne izgubiti zamah

U skladu s prethodnim savjetom, održavanje brzine automobila u vožnji je ključno za uštedu goriva. To naravno ovisi o prometnim uvjetima i onome što se događa na cesti ispred vas, ali usporavanje i ponovno ubrzavanje prirodno troši više goriva.

Dodatci za auto
Ne ostavljajte krovne šipke i kutiju na automobilu ako vam nisu potrebni jer stvaraju otpor vjetru i uzrokuju da vaš automobil troši više goriva kroz efekt 'povlačenja'. To se povećava što brže vozite.

Šipke za, na primjer, bicikl dodaju oko 16 posto otpora pri vožnji brzinom od 75 km/h. Pri istoj brzini, krovna kutija dodaje 39 posto, što vaše vozilo čini znatno manje učinkovitim. Vožnja s otvorenim prozorom također ima sličan učinak.

Troši li klima gorivo?

Da! Nemojte koristiti klima uređaj osim ako to stvarno ne morate jer koristi motor i stoga povećava potrošnju goriva. To vrijedi i za grijanje stoga se pokušajte odjenuti po vremenskim prilikama, čak i u automobilu, ako vas zaista brine potrošnja goriva.

Topli motor je učinkovitiji

Razmislite o jednom povratnom putu umjesto nekoliko kratkih putovanja. Kada se motor zagrije, radit će najučinkovitije, dok će nekoliko hladnih pokretanja povećati potrošnju goriva iako bi ukupna kilometraža mogla biti ista.

Olakšajte si teret u automobilu

Očistite prtljažnik jer dodatna težina u vozilu ne vozi se besplatno. Uklanjanjem nepotrebnih stvari iz vozila štedite gorivo.

Iako ovo neće napraviti najveću razliku u spremniku goriva, logično je da što je vozilo teže, trošit će više goriva. Iz tog razloga, nemojte držati nepotrebne predmete u prtljažniku jer svi oni dodaju težinu vašem vozilu.

Jedan od najvažnijih savjeta je da ratite potrošnju goriva, čuvajte račune i bilježite koliko ste kada za koju vožnju potrošili. No, ipak pravilo koje će vam najviše pomoći da uštedite kada su cijene ovoliko visoke, a vani je vrijeme lijepo je da prošećete ili koristite gradski prijevoz ako vam je dostupan.

Izdvojeno


Reci što misliš!