AKTUALNO / VIJESTI

TREBA BITI SPREMAN

Korona ponovo kreće u pohod, kod nas će uskoro postati dominantne dvije podvarijante s jako gadnom karakteristikom

Korona ponovo kreće u pohod, kod nas će uskoro postati dominantne dvije podvarijante s jako gadnom karakteristikom
Goran Stanzl/PIXSELL

Internist-pulmolog KBC-a Zagreb Saša Srića u razgovoru za Net.hr ističe da ne treba sijati strah i paniku, ali oprez svakako da

Iako smo gotovo zaboravili na nju, korona očito nije zaboravila na nas. Velik broj novozaraženih prijavljen je u Austriji, gdje je s utorka na srijedu zabilježeno gotovo 11.000 novih slučajeva zaraze. Prema pisanjima stranih medija, u Austriji raste i broj pacijenata na bolničkom liječenju te na intenzivnoj njezi, piše Net.hr.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošli tjedan da "porast stupnja zaraze prijavljene za podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne" u cijeloj Europskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Porast infekcija bilježe Portugal, Njemačka, Francuska, Grčka, Austrija, Italija, Švicarska i Španjolska. Omikron podvarijante BA.4 i BA.5 navodno spretnije izbjegavaju imunitet, što znači da prethodne infekcije niti cjepiva ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti. Dobra vijest je da BA.4 i BA.5 izgleda ipak ne dovode do težih bolesti, no njihova pojava mogla bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Porast covid-pozitivnih vidi se i u Hrvatskoj. Naime, u srijedu je kod nas zabilježeno 834 nova slučaja zaraze, što je skok od sto posto kada se uzme u obzir da je prošle srijede bilo 547 novozaraženih i 2098 aktivnih slučajeva. Prema informacijama Nacionalnog stožera, dan ranije, 21. lipnja, bilo je svega 397 novih slučajeva zaraze. Danas imamo 175 novih slučajeva zaraze, no treba uzeti u obzir da je jučer bio praznik pa je bilo i manje testiranja.

Ne treba sijati strah i paniku

Trebamo li se brinuti oko novog vala koronavirusa u Hrvatskoj? Internist-pulmolog KBC-a Zagreb Saša Srića u razgovoru za Net.hr ističe da nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 zasigurno pokazuju da izbjegavaju imunitet kod osoba koje su preboljele Covid-19 a i kod procijepljene populacije. Srića dodaje da se očekuje da će podvarijante postati dominantne u sljedećim tjednima.

"Ipak smo stava da cijepljena populacija zadržava zaštitu od težih oblika bolesti i da ne trebamo sijati strah i paniku, ali oprez zasigurno da", kaže nam, dodajući da treba pratiti situaciju u nadolazećem periodu.

"Najviše nas treba brinuti još uvijek prilično mala procijepljenost u Hrvatskoj i zato trebamo pozivati naše sugrađane da je sada prilika za cijepljenje, za sve one koji to još nisu učinili", dodaje.

'Budimo oprezni optimisti'

Na pitanje trebamo li početi razmišljati o nekim novim mjerama koje bi spriječile širenje koronavirusa, Srića kaže da u svakom slučaju osim poziva na cijepljenje, treba i dalje razmotriti sve potencijalne situacije. "Ukoliko bi došlo do daljnjeg značajnijeg porasta treba biti spreman na svaku opciju, pa možda i donošenja novih mjera", rekao je.

Upitan mogu li nove podvarijante dovesti do ponovnog preopterećenja bolničkog sustava, Srića kaže da smo upravo bolnički sustav prilično rasteretili. "Mogu reći da su hospitalizirani dominantno Covid asimptomatski pacijenti, odnosno oni koji su došli na druge dijagnostičke ili operativne zahvate, a trebaju bolničku skrb iako nemaju simptome upale pluća. Smatra se da bi novi podsojevi imali za razliku od dosadašnjih podtipova omikrona BA.1 i BA.2, koji su izazivali pretežno infekcije gornjih dišnih putova a koji su u pravilu izazivali blage simptome, novi sojevi bi mogli imati sklonost zahvaćanju donjih dišnih putova i razvoju upala pluća", pojašnjava nam.

Na kraju, srića dodaje kako vjeruje da ne bi trebalo doći do onakvog opterećenja bolničkog sustava kao kod alfa i delta sojeva, no da svakako treba pričekati. "Budimo oprezni optimisti", zaključuje.

Izdvojeno


Reci što misliš!