AKTUALNO / VIJESTI

ZANIMLJIV PROJEKT

Učenička deliberacija u Gimnaziji Karlovac - detektirali problem slabe informiranosti o sadržajima i ponudili rješenja!

Učenička deliberacija u Gimnaziji Karlovac - detektirali problem slabe informiranosti o sadržajima i ponudili rješenja!

U Gimnaziji Karlovac održaa je "Učenička deliberacija" na kojoj je sudjelovalo tridesetak učenika ove škole i gimnazijskog debatnog kluba.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva. U projekt su od rujna 2021. uključene tri srednje škole s područja Grada Karlovca (Gimnazija Karlovac, Ekonomsko – turistička škola i Tehnička škola), a ovo je prva učenička deliberacija u Karlovcu od dvije predviđene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U protekloj školskoj godinu učenici i učenice su zajedno s nastavnicima Matejom Kobašlićem i Majom Sokač bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. 

Na deliberaciji u Karlovcu su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemu koji ih muči te predložiti rješenja. Kao temu koja je uvijek bliska mladima odabrali su sadržaje u gradu pa su rezultati sljedeći:

Problem: Manjak dostupnih informacija o aktivnostima i sadržajima u gradu
Uzrok: Nedostatak zajedničke platforme, sustava dijeljenja informacija, sadržaja, ponuda, prilika i sl. na gradskoj i regionalnoj razini.
Rješenje: Razvoj web i mobilne aplikacije koja bi služila kao platforma za aktivnosti i događanja u gradu Karlovcu i okolici.

Okupljeni su učenicima debatnog kluba dali povratnu informaciju, predstavili koje sve aplikacije i web stranice postoje te se složili da je potreban sustavniji pristup informiranju mladih te da postoji obostrana odgovornost za plasiranje i usvajanje informacija.

Uz učenike i učenice, na deliberaciji su sudjelovali zamjenica županice Karlovačke županije, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Karlovca, predstavnici i predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Savjeta mladih Karlovačke županije, Centra za mlade Grabrik i udruge DrONe.

Izdvojeno


Reci što misliš!