AKTUALNO / VIJESTI

pitanje abortusa

UN upozorio: 'Ograničavanje pobačaja ne sprječava ljude da ga obave, nego ga čini smrtonosnijim'

UN upozorio: 'Ograničavanje pobačaja ne sprječava ljude da ga obave, nego ga čini smrtonosnijim'
foto ilustracija

Gotovo polovica svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60 posto njih može završiti pobačajem

Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i “to ga samo čini smrtonosnijim“, rekao je u petak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio odluku o legalizaciji pobačaja iz 1973.

„Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da traže pobačaj, samo ga čini smrtonosnijim“, dodao je.

 Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA), navodi da je “zapanjujućih 45 posto svih pobačaja diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki“.

Odluka američkog  “velik je korak unatrag“ i “golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova“, rekla je u priopćenju šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Gotovo polovica svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60 posto njih može završiti pobačajem, priopćio je UNFPA.

Navodi se da su Sjedinjene Države - zajedno sa 178 drugih zemalja - podržale program iz 1994. koji “priznaje koliko su pobačaji smrtonosno nesigurni i poziva države da pruže spasonosnu skrb nakon njegove provedbe, bez obzira na pravni status pobačaja“.

Vrhovni sud SAD-a u petak je ukinuo ustavnu zaštitu za pobačaj sadržanu u važnoj presudi Roe protiv Wadea iz 1973.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike polovica američkih država spremna je nakon ovoga zabraniti pobačaj.

Bivši predsjednik Donald Trump učvrstio je konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu imenovavši tri suca tijekom svog četverogodišnjeg mandata.

Trumpova administracija također se zalagala u Ujedinjenim narodima protiv promicanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena jer to vidi kao poticaj na pobačaj. Protivila se davno dogovorenoj međunarodnoj terminologiji u rezolucijama UN-a.

Trump je smanjio financiranje UNFPA-e jer smatrao da potiče pobačaje, što je UN proglasio pogrešnom percepcijom. Joe Biden obnovio je financiranje.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!