AKTUALNO / VIJESTI

NOVA AFERA

Tužiteljstvo istražuje malverzacije teške 2,7 milijuna kn u Karlovačkoj banci, osumnjičena bivša uprava

Tužiteljstvo istražuje malverzacije teške 2,7 milijuna kn u Karlovačkoj banci, osumnjičena bivša uprava
Karlovačka banka

Neslužbeno doznajemo da se radi o Karlovačkoj banci i o tzv. prijelaznoj Upravi koja ju je vodila krajem 2013. godine

Zbog sumnje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvoje bivših menadžera jedne bankarske institucije iz Karlovca. Navode kako postoji osnovana sumnja da je dvojac, prvookrivljenik u dobi od 61 godinu kao predsjednik Uprave te drugookrivljena u dobi od 44 godine kao njegova zamjenica otpisavši vjerovnicima dva velika kredita banku oštetio za više od 2,7 milijuna kuna, piše Jutarnji.hr.

Jutarnji neslužbeno doznaje da se radi o Karlovačkoj banci i o tzv. prijelaznoj Upravi koja ju je vodila krajem 2013. godine. Bilo je to nakon uhićenja obitelji Šola u travnju 2013. godine, Marije i njezina tri sina od kojih je Sandi u to vrijeme bio i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, koja je banku do tada vodila i financijski je bacila na koljena, te prije nego što su u veljači 2014. godine Karlovačku banku s više od 130 milijuna kuna dokapitalizirali i preuzeli Marko Vuković i Ivan Žabčić, vlasnici proizvođača pištolja HS Produkt.

- Postoji osnovana sumnja da su u studenom i prosincu 2013. godine, u Karlovcu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave, a drugookrivljenica kao zamjenik člana uprave jedne bankarske institucije; u namjeri da za dva korisnika kredita te banke pribave znatnu imovinsku korist, na način da im omoguće da ne podmire ukupne obveze koje su imali prema banci temeljem ugovora o nenamjenskim kreditima; donijeli odluke koje su protivne internim aktima banke. Osnovano se sumnja da su; iako je korisnica kredita imala ukupno nepodmireno dugovanje po kreditu u iznosu od 788.842,78 kuna; utvrdili visinu duga za namirenje u iznosu od 15.000,00 kuna, a u drugom slučaju; iako je korisnik imao nepodmireno dugovanje po kreditu u iznosu od 2.626.142,30 kuna; utvrdili visinu duga za namirenje u iznosu od 770.000,00 kuna, a da prethodno nisu bili aktivirani instrumenti osiguranja plaćanja, niti je proveden postupak sukladno internim pravilima banke, kažu u karlovačkom tužiteljstvu.

Osnovano se sumnja, navode dalje, da je banka, na temelju tih odluka, zaključila s korisnicima kredita sporazume o namirenju tražbina na iznose od 15.000,00 kuna i 770.000,00 kuna, koje su korisnici kredita podmirili, te su time prestale sve njihove obaveze po osnovi kredita, čime je banka oštećena za ukupni iznos od 2.720.380,88 kuna. U predmetu slijedi provođenje istrage, tijekom koje će biti ispitani svjedoci i provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!