AKTUALNO / VIJESTI

S UTVRDE ZA UTVRDU

Na Starom gradu Dubovcu otvorena prodajna izložba fotografija Mladena Valjka - sav prihod ide za obnovu Novigrada

Na Starom gradu Dubovcu otvorena prodajna izložba fotografija Mladena Valjka - sav prihod ide za obnovu Novigrada

Na Starom gradu Dubovcu svečano je otvorena dobrotvorna prodajna izložba fotografija grafičkog dizajnera Mladena Valjka, fotografa amatera iz Karlovca, pod nazivom “Dubovac za Novigrad na Dobri".

Autor je zaljubljenik u frankopansku baštinu i suradnik projekta „U potrazi za frankopanskim posjedima“ koji promovira frankopansku baštinu putem digitalnih medija, ali i ostalih raznolikih aktivnosti. Izložbom je predstavljeno dvadesetak fotografija frankopanske utvrde Novigrad na Dobri, koji nastaje u 14. stoljeću za vrijeme krčkih knezova Frankopana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otvorenju izložbe nazočio je i prvi karlovački župan i ujedno predsjednik udruge "Društva prijatelja Novigrada na Dobri Frankopan" Josip Jakovčić, koji je u svom govoru posjetiteljima dao kratki osvrt na povijest starog grada, kao i razvojni tijek njegove obnove u kojem je udruga dala svoj veliki udio. Uz mnogobrojnu publiku, otvorenje izložbe upotpunili su Andrea Radojčić kao Beatrice Frankopan i Dubovački streličari u srednjovjekovnim kostimima. Mladen Valjak je također član Dubovačkih streličara od 2013. godine i na otvorenju izložbe nosio je odjeću i opremu srednjovjekovnog streličara - longbowmana iz 14. stoljeća.

- Iznimno volim simboliku i obukao sam streličarsku odoru zbog prisjećanja na bitku kod Crecyja 1346., u kojoj su višestruko malobrojniji britanski streličari do nogu potukli nadmoćniju francusku teško oklopljenu konjicu. Streličari većinom nisu bili iz plemićkih obitelji nego obični pučani - obrtnici, trgovci, poljoprivrednici... U povijesnim tekstovima iz tzv. "Velikih kronika - Grandes Chroniques" spominje se velika tragedija zbog tog strašnog francuskog poraza i pogibije "cvijeta europske aristokracije", ali najveća sramota, pored toga, bila je ta da su do tada stoljećima nepobjedivu tešku konjicu, oklopljene vitezove, pobijedili "nedostojni, bezvrijedni"  točnije, obični pučani - streličari.
Nisam poznati glumac niti rock zvijezda ni celebrity, ali ovo je simbol moje borbe za neki viši cilj. Mene, malog običnog čovjeka. Koliko god se novaca prikupilo prodajom ovih fotografija, sav prihod ide za obnovu Novigrada na Dobri, nesretno stradalog u požaru ovog proljeća i želim napomenuti kad bi svi mali ljudi napravili onoliko koliko mogu za bilo koji cilj, može se napraviti puno, kazao je autor.

Izložbu su obogatili proizvodi Frankopanske trpeze kao što je knjiga Frangere pane, pisca Tomislava Beronića, sir kneza Bartola (OPG sirana Jagarka), Frankopansko pivo kneginje Beatrice Frankopan (Pivovara Podrum), čokolada Ane Katarine Zrinske u proizvodnji Reizl Chocolates/Vrsna, "Vrećica krčke soli" (suvenir made by Andrea Radojčić), keramika Aline Gishyan s glagoljicom...
Posjetitelji su mogli svoje dojmove o izložbi upisati u Knjigu dojmova koju je za tu prigodu ukrasio karlovački umjetnik Neven Cetinjanin, a za ugodnu atmosferu pobrinula se Paulina Radojčić na klaviru.

Izložba će biti otvorena četiri tjedna, a ulaz je besplatan. Svi zainteresirani za kupovinu fotografija moći će naručiti fotografije kod autora ili preko stranice "U potrazi za frankopanskim posjedima". Cijena jedne fotografije je 150 kn, a uplata ide na žiro račun udruge "Društva prijatelja Novigrada na Dobri Frankopan" Sredstva su namijenjena  isključivo za obnovu utvrde Novigrad na Dobri.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!