AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Hrvatska se prži! Upaljen je crveni meteoalarm, temperature su ekstremne, toplinski val u punom jeku: Poznato i kad stiže nova promjena

Hrvatska se prži! Upaljen je crveni meteoalarm, temperature su ekstremne, toplinski val u punom jeku: Poznato i kad stiže nova promjena

Nalazimo se u grebenu anticiklone uz daljnje pritjecanje toplog zraka ispred frontalnih poremećaja na zapadu kontinenta

Nalazimo se u grebenu anticiklone uz daljnje pritjecanje toplog zraka ispred frontalnih poremećaja na zapadu kontinenta. No, oni će zapeti na Alpama i tu se zadržati glavninom do nedjelje. Toplinski nam se val tako s mora proširio i na kopnene, a vrhunac je tek pred nama, stoji u prognozi meteorologa RTL-a m Doriana Ribarića.

U petak vruće već od jutarnjih sati, a temperatura preko 35 stupnjeva

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ujutro i prijepodne vedro i sunčano, ali mirnije, čak će vjetar nerijetko potpuno izostajati. Tek rijetko uz obalu može biti slabog burina. Posvuda će već od otprilike 9 sati vruće, a na Jadranu ponegdje čak i ubrzo nakon izlaska sunca. Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj obilje sunca i vedrine, bez oblaka na nebu. Neće biti ni vjetra, a temperatura još viša nego jučer, uglavnom oko 35, lokalno i 36 °C. Dakle, vrlo vruće.

Na istoku vrlo slično. Posvuda sunčano, tek oko slavonskog gorja možda koji oblačić. Uz slab vjetar i ovdje vrlo vruće s temperaturom između 35 i 37 °C. U Dalmaciji sunce, vedrina i izražena vrućina, posebice u unutrašnjosti Dalmacije te u dolini Neretve gdje se živa u termometru vrlo lako može popeti do 37-38 °C. Za nijansu lakše će se činiti uz obalu i na otocima uz ponegdje slab vjetar s mora.

Na sjevernom Jadranu sunčano i vrlo vruće, a vrućina će izražena biti i u gorskim područjima, a vrlo toplo moglo biti primjerice čak i na samom Zavižanu.

Za vikend na kopnu dolazi osvježenje s kišom i pljuskovima

Na kopnu će još u subotu biti sunčano i vrlo vruće, a već potkraj dana kreće jedno nestabilnije razdoblje uz promjenjivu naoblaku, mjestimičnu kišu i pljuskove te do ponedjeljka umjeren na udare jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Ipak u nedjelju će još biti i dosta sunca, a samo rijetko pljuskova u sjevernijim predjelima. Vrućina će tako značajnije popustiti, osobito tijekom idućeg tjedna.

Na Jadranu ostaje prevladavajuće sunčano, od nedjelje tek malo manje vruće, ali i nešto vjetrovitije. Od subote do utorka puhat će umjerena, na udare jaka ili pod Velebitom olujna bura. No, ipak uz razvoj oblaka lokalno pasti koji pljusak praćen grmljavinom, ali uglavnom u zaobalju.

Za danas je upaljen i crveni meteoalarm za veći dio obale, javlja DHMZ. Upozoravaju na toplinski val i iznimno visoke temperature.

Izdvojeno


Reci što misliš!