AKTUALNO / VIJESTI

oglasio se

Vlasnik autobusa iz Poljske: 'U šoku sam, vozači nisu početnici, ne vjerujem da bi zaspali u vožnji'

Vlasnik autobusa iz Poljske: 'U šoku sam, vozači nisu početnici, ne vjerujem da bi zaspali u vožnji'
Marko Šikić / RTL

U Poljskoj se pretpostavlja da je vozač zaspao za volanom. Poljski hodočasnici okupili su se iz gradova diljem zemlje, na put su krenuli iz Czestochowe

Iz poljskih izvora Jutarnji list doznaje još informacija o slijetanju poljskog autobusa na autocesti A4 između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec. Izlet je organiziralo bratstvo Sv. Jozefa (Bratztwo swietego Jozefa).

Poljski hodočasnici okupili su se iz raznih gradova diljem zemlje, a na put su krenuli iz Czestochowe, grada u južnoj Poljskoj poznatom po marijanskom svetištu. Navodno je većina hodočasnika već prije posjetila Međugorje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Redakciji poljskog portala onet.pl šef prijevozničke tvrtke Megapol potvrdio je da je autobus njihov, a njihovo sjedište je u Plonsku. Tamošnji radio je razgovarao s Jackiejem Antonszkiewiczem, direktorom Megapola, koji nije znao odgovoriti na pitanje je li netko iz Plonska stradao u nesreći. Antonszkiewicz tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

"U šoku sam, vozači nisu početnici i ne vjerujem da su mogli zaspati tijekom vožnje", rekao je.

Glavni poljski tužitelj, Zbigniew Ziobro, pokrenuo je istragu nesreće.

Poljski autobus, koji je jutros sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma proizveden je 2011. i bio je tehnički ispravan, a iako zasad nema službenih podataka o uzroku i okolnostima nesreće u kojoj je poginulo 12 a ozlijeđene su 32 osobe, neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, prenosi Hina.

Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je da su u autobusu bila 42 hodočasnika i dva vozača, te da su svi stradali poljski državljani. On je kazao da je hodočašće organiziralo bratstvo svetog Josipa.

Među hodočasnicima, koji su krenuli u petak iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju, bila su tri svećenika i šest časnih sestara.

"Ako se ne varam, vozač je živ", rekao je Jasina, ali je ipak dodao da to mora provjeriti.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova uspostavilo je posebnu telefonsku liniju u vezi s nesrećom autobusa, a policija je utvrdila popis osoba koje su trebale putovati poljskim autobusom i poslala ga je hrvatskoj strani.

Izdvojeno


Reci što misliš!