AKTUALNO / VIJESTI

MALI OPORAVAK

U drugom kvartalu očekivano rastao broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama - najviše u turističko ugostiteljskom sektoru

U drugom kvartalu očekivano rastao broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama - najviše u turističko ugostiteljskom sektoru

S porastom zaposlenih u ovom razdoblju od oko 2% Karlovačka županija stoji prilično dobro na državnoj listi

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama narastao je u drugom kvartalu, što se moglo i očekivati s početkom sezone. Tako je prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju na području Karlovačke županije u obrtima i slobodnim profesijama bilo zaposleno 5420 osoba, dok je na početku kvartala, odnosno na kraju ožujka/početku travnja bilo 5324 zaposlene osobe u ovim zanimanjima.

S porastom zaposlenih u ovom razdoblju od oko 2% Karlovačka županija stoji prilično dobro na državnoj listi - ta je brojka rasla u čak 17 županija, no u mnogima sasvim neznatno (0,1% u Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji), no na moru je taj rast bio strelovit, primjerice 12,6% u Šibensko-kninskoj županiji). U četiri županije broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama je čak i opao u ovom razdoblju, najviše u Požeško-slavonskoj i Koprivničko-križevačkoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 5420 osoba koje su u Karlovačkoj županiji zaposlene u sektoru obrta i slobodnih profesija 2589 je žena, a njihova brojka je također rasla u ovom kvartalu. Najveći porast je, očekivano, u sektoru pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - sa 895 na 950. To je i najmasovniji sektor, nakon čega slijede prerađivačka industrija sa 796 te građevinarstvo sa 789 zaposlenih.

Najmanje zaposlenih je, pak, u sektoru rudarstva i vađenja - 1 osoba, dok zaposlenih nema u sektorima opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija te u "djelatnostima izvanteritorijalnih organizacija i tijela".

Vrijedi napomenuti da tu nije riječ o ukupnom broju zaposlenih u ovim profesijama, koji je daleko veći, već isključivo o onima koji rade kod obrtnika ili osnivača slobodnih profesija.

Izdvojeno


Reci što misliš!