AKTUALNO / VIJESTI

JEFTINIJE U KUNAMA ILI EURIMA?

Šopingirali smo preko granice! Usporedili smo cijene u susjednoj Sloveniji i kod nas za devet namirnica iz Vladinog popisa mjera - što mislite gdje se više isplati ići u kupovinu?

Šopingirali smo preko granice! Usporedili smo cijene u susjednoj Sloveniji i kod nas za devet namirnica iz Vladinog popisa mjera - što mislite gdje se više isplati ići u kupovinu?

Ono što smo se zaista uvjerili, proizvodi imaju fiksiranu cijenu u skladu s mjerama Vlade, no isto tako svih nema u ponudi

Na sjednici Vlade donesena je mjera kojom je ograničena cijena za devet prehrambenih namirnica koje, prema procjeni Vlade, najviše kupujemo, a to su ulje, mlijeko, glatko i oštro brašno, šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i svinjsko mljeveno meso. Kako kažu iz Vlade, ova košarica po novom koštat će nas najviše 151,61 kuna (20,12 eura), što je jeftinije za 30,24 posto.  

To je ujedno bio i dobar povod da se ekipa KAportala uputi u šoping preko granice, u susjednu Sloveniju, kako bi napravili usporedbu njihovih cijena s novim hrvatskim cijenama. Posjetili smo slovenski trgovački lanac Mercator u Metliki, a u Hrvatskoj smo pratili cijene u Konzumu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što smo se zaista uvjerili, kod nas proizvodi imaju fiksiranu cijenu u skladu s mjerama Vlade, no isto tako svih nema u ponudi. Dok s jedne strane brašna ima na izbor od više proizvođača, eventualno se tu nađe još koje ulje a da nije samo Zvijezdino, mlijeko od 2,8 posto mm u prodaji je isključivo ono robne marke. 

Jeftinije od jeftinijeg

Krenimo najprije od onih jeftinijih proizvoda. Naime, i nakon spuštanja i fiksiranja maksimalne cijene brašna (i oštrog i glatkog), mlijeka, šećera, ovi proizvodi su i dalje jeftiniji u Sloveniji - neznatno jeftiniji ali opet jeftiniji. 

U Konzumu smo se uvjerili da 1 kg šećera stoji ni manje ni više nego ravnih 7,99 kuna (1,06 eura), u Mercator šećer istog proizvođača Viro drži cijenu od 0,99 eura. Pšenično bijelo glatko brašno T-550 pakiranje od 1kg 5,99 kuna (0,80 eura), u Mercatoru kupci ga mogu pronaći po cijeni od 0,65 eura. Cijena pšeničnog bijelog oštrog brašna T-400 također je istaknuta u maksimalnom iznosu od 6,29 kuna (0,83 eura) za 1 kg, dok je u Sloveniji 0,79 eura. 

Nekad to nije bio slučaj

Interesantno, i uz ograničenje cijena, mlijeko je u Sloveniji jeftinije i danas, što recimo nije bio slučaj prije korona krize i sada aktualnog vala poskupljenja i inflacije. Naime, u nabavku mlijeka i mliječnih proizvoda mještani pograničnih slovenskih mjesta redovito su potegnuli preko granice u Hrvatsku. Podsjetimo da se tada 1 litra mlijeka u Hrvatskoj mogla kupiti i za manje od 4 kune. Danas, cijena mlijeka jeftinija je u Sloveniji za dvadesetak centa. 

U Konzumovom dućanu sva mlijeka s 2,8 posto mm pakiranje od 1 l imaju cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura). Točnije, kao što smo već i naveli, u ponudi postoji samo mlijeko njihove robne marke koje je i inače najjeftnije. Od drugih proizvođača, mlijeka s toliko posto mm u prodaji nema.

U Sloveniji u rijetko kojem dućanu naći ćete ponudu mlijeka s 2,8 posto mm, već uglavnom od 1,5 i 3,5 posto mm. I jednu i drugu vrstu mlijeka možete naći po gotovo istim cijenama koje su bile na tržištu prije korona krize. Kreću se od 0,89 eura za pakiranje s 3,5 posto mm i 0,79 eura za pakiranje od 1,5 posto mm. 

Skupo - skuplje - najskuplje 

Ulje, bilo koja vrsta mesa - proizvodi su koji su i prije i sada skuplji u Sloveniji za 20-tak posto. Cijene su u biti u rangu s onima koje su u Hrvatskoj bile na snazi prije Vladine intervencije. Zvijezdino suncokretovo ulje kod nas je u ponudi po cijeni od 15,99 kuna (2,12 eura), u Slovenskom Mercatoru iznosi 3,79 eura. 

Ista je situacija s mesnim proizvodima, konkretno u našem slučaju svinjetinom, ispod prosječno sedam eura za kilogram bez akcije ne može se kupiti ništa. Za cijelo pile, vrijedi isto - najmanja cijena koju smo pronašli je 4,59 eura za kilogram, koja je recimo na razini cijene u Hrvatskoj prije Vladine uredbe. 

Suma sumarum 

Ako vam se potrošačka košarica sastoji samo od ovih devet proizvoda kojima je Vlada ograničila cijenu, ona će vam u susjednoj Sloveniji prosječno biti skuplja za okvirno dvadesetak posto. No vrlo moguće stanovnicima hrvatskih pograničnih područja i dalje prvi izbor jer ovakvu ponudu proizvoda na domaćem području pa ni u krugu od desetak kilometara ne mogu naći na hrvatskoj strani granice. 

Ako ovoj kalkulaciji dodamo jeftiniji benzin, trenutno za pola kune, dizel za tridesetak lipa, pokoju akciju i popust za umirovljenike, nema se šta puno o čemu razmišljati. 

Izdvojeno


Reci što misliš!