AKTUALNO / VIJESTI

JOŠ NIJE GOTOVO

Paklena sezona požara u Hrvatskoj: Na ispomoć odlazili i vatrogasci iz Karlovačke županije - na intervencijama bilo i ozlijeđenih

Paklena sezona požara u Hrvatskoj: Na ispomoć odlazili i vatrogasci iz Karlovačke županije - na intervencijama bilo i ozlijeđenih
Valerio Baranović/ŠibenikIN

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, izgorjela površina povećala se za 145 posto i iznosi 56.135 ha.

Analiza požara u ovoj godini otkriva zabrinjavajuće podatke od veličini opožarene površina i povećanja broja požara na otvorenom prostoru. Državni vatrogasni operativni centra 193 (DVOC 193) u razdoblju od početka godine do 10. rujna zabilježio je 9.521 požar otvorenog prostora što je povećanje od 34 posto u odnosu na prošlu godinu dok je samo požara raslinja zabilježeno 58 posto više, točnije 7.481. Izvijestili su to iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Gotovo cijelo ljeto na terenu su i karlovački vatrogasci, bilo da je riječ o intervencijama na području županije ili dislokacijama. Podsjetimo na požar u Zatonu, na koji je s noći iz 13. na 14. srpnja na dislokaciju upućeno 38 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila. Mjesec dana kasnije, 12. kolovoza u 3 sati ujutro Vatrogasna zajednica Karlovačke županije uputila je 31 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila na izvanrednu dislokaciju u Šibensko-kninsku županiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako što je KAportal tada izvještavao, u ovoj izvanrednoj intervenciji sudjelovali su vatrogasci iz vatrogasnih zajednica Karlovca, Ogulina, Duge Rese i Ozlja, kao i iz DVD-ova Draganići, Mrzljaki-Goljak, Generalski Stol i Vojnić, a bili su raspoređeni na gašenju požara otvorenog prostora na području Dinare. 

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, izgorjela površina povećala se za 145 posto i iznosi 56.135 ha. 

- Dodajmo i kako je ukupan broj požara povećan za 20 posto te je DVOC 193 zabilježio 13.121 požar u 2022. godini. Također, zabilježeno je i 15 posto više djelovanja zračnih snaga na požarima u odnosu na prošlu godinu.

U ovoj je godini povećan i broj ozlijeđenih osoba za 35 posto, a ozlijeđene su ukupno 142 osobe od čega i 24 vatrogasaca, dok je broj smrtno stradalih osoba 26, pri čemu i jedan vatrogasac. Dodajemo, kako je među ozlijeđenima i jedan vatrogasac i iz Karlovačke županije, član DVD Generalski Stol, koji je lakše ozlijeđen tijekom dislokacije na Dinaridima. Zadobio je, na svu sreću, lakšu ozljedu glave. Više o tom slučaju možete pročitati OVDJE

- Niže temperature i padaline proteklih dana doprinijeli su i smanjenju indeksa opasnosti od šumskih požara u većem dijelu Hrvatske, no valja naglasiti kako je ona i dalje vrlo velika na jugu, osobito na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije stoga pozivamo građane i dalje na odgovorno ponašanje i pojačan oprez, poručuju iz HVZ.

Izdvojeno


Reci što misliš!