AKTUALNO / VIJESTI

RASHODI VEĆI OD PRIHODA

Za podmirenje dugova županijskih bolnica na račun Karlovačke županije preusmjerit će se 17 milijuna kuna, glavnina iznosa odnosi se na OB Karlovac

Za podmirenje dugova županijskih bolnica na račun Karlovačke županije preusmjerit će se 17 milijuna kuna, glavnina iznosa odnosi se na OB Karlovac

U odnosu na odluku od prije tri mjeseca, veći iznos sredstava osiguran je za podmirenje dugova ogulinske bolnice

Na svojoj zadnjoj sjednici Vlada je amenovala odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, i to bolničkih ustanova kojima su osnivači županije. Tako će se na račune hrvatskih županija iz državnog proračuna preusmjeriti iznos od 243.821.441 kuna. 

Kako navode, cilj je rješavanje problema vezano uz dospjele nepodmirene obveze u sektoru zdravstva radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Republike Hrvatske i osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač županija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bolničke ustanove na području Karlovačke županije mogu računati na ukupan iznos od 17.036.256 kuna, a preraspodijelit će se prema kriteriju maksimalnog udjela dospjelosti nepodmirenih obveza na dan 31. srpnja 2022. godine. Pa će tako Općoj bolnici Karlovac biti proslijeđeno 14.869.294 kuna, Općoj bolnici i bolnici branitelja domovinskog rata Ogulin iznos od 1.718.882 kuna te Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa 448.080 kuna. 

Manje novaca, iznosi isti

Inače, Vlada je prije tri mjeseca za podmirenje dijela dospjelih obveza bolnica osigurala 60 milijuna kuna više, točnije 303 milijune kuna, o čemu je KAportal tada pisao. I onda i sada za bolnice u Karlovačkoj županiji preraspoređen je gotovo isti iznos od 17 milijuna kuna, samo što u odluci od 19. rujna veći iznos sredstava, i to od gotovo milijun kuna, preusmjeren je za ogulinsku bolnicu, a manje korekcije su učinjene na iznosima za karlovačku i dugorešku bolnicu. 

Kako je KAportal već izvještavao, najizazovnija je situacija upravo je u ogulinskoj bolnici, kojoj su na dan 31.12. 2021. godine ukupne obveze iznosile 79.775.790 kuna, od čega 69.764.596 kuna čini dug prema HZZO-u. 

Karlovačka bolnica prosječno mjesečno ostvaruje oko pet milijuna kuna manjka prihoda u odnosu na rashode, tako da su prvom kvartalu ove godine ukupne obveze bolnice prema dobavljačima narasle na gotovo 60 milijuna kuna, od čega je dospjelo 43 milijuna i 752 tisuće.

Kod Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa dospjela dugovanja bolnice prosječno mjesečno rastu oko 240 tisuća kuna i na dan  31.12. 2021. godine iznosila su 2.907.190 kuna. 

Poslovanje bolnica bila je i tema jedne od sjednica Županijske skupštine, a tada su iz Karlovačke županije kao osnivača bolnice komunicirali kako je razloga za ovako stanje mnogo, a oni puno ne mogu učiniti, pa je možda jedino rješenje najavljena reforma zdravstva i vraćanje bolnica pod okrilje države. 

Izdvojeno


Reci što misliš!