AKTUALNO / VIJESTI

MONTYPAYTONIZAM?

Čemu služi Županijski dom zdravlja Karlovac? Planinac (SDP): Odluka o spajanju ustanova postoji već 20 godina a mi i dalje financiramo šest domova zdravlja

Čemu služi Županijski dom zdravlja Karlovac? Planinac (SDP): Odluka o spajanju ustanova postoji već 20 godina a mi i dalje financiramo šest domova zdravlja

Iz ureda županice komentirano je tek kratko kako je postupak objedinjavanja zdravstvenih ustanova sukladno novom zakonu u proceduri

Ustroj domova zdravlja u Karlovačkoj županiji tema je koja nije izostala ni na ovoj sjednici Županijske skupštine. Vijećnica Ehlimana Planinac (SDP) otvorila ju je podsjećajući na članak KAportala o obavljanju poslova ravnateljica zdravstvenih ustanova.

Kako je pitala, kakva su to radna mjesta gdje zaposleni imaju ugovore o radu i pitaju mogu li dobivati naknadu za dodatne poslove u toj istoj ustanovi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- To osim što ukazuje na potrebu objedinjavanja domova zdravlja ispadne i da ravnatelji imaju previše slobodnog vremena kad za vrijeme ravnateljskog posla obavljaju i neke dodatne poslove, kazala je Planinac. 

Vijećnica je podsjetila da je Županijski dom zdravlja ustanova čiji je osnivač Karlovačka županija osnovan na temelju odluke o spajanju domova zdravlja na koju je Ministarstvo zdravstva dalo suglasnost još davne 2003. godine. Zanimljivo da se kao osoba ovlaštena za zastupanje i dalje vodi Josip Zaborski koji je umro prije više godina!? 

- Iako ta odluka postoji mi 20 godina financiramo šest domova zdravlja, a tko je taj privremeni ravnatelj je naprosto "montypythonovski". Čemu sve ovo navedeno služi svih tih 20 godina, pojašnjenje je tražila Planinac. 

Vezano za iznose plaća ravnatelja zdravstvenih ustanova, pročelnik Ureda županice Branko Zoretić pojasnio je da Zakon o sukobu interesa navodi da dužnosnici odnosno ravnatelji nemaju ostala radna prava.  

- Još prošle godine prilikom donošenja takvog zakona Ured županice je od svih ravnatelja zatražio očitovanje da li uz svoj posao ravnatelja obavljaju i neke druge dužnosti. Svi su se očitovali da nitko uz svoju dužnost ravnatelja ne obavlja drugu dužnost. Isto tako ponukani medijskim natpisima zatražili smo ponovno očitovanje i sve ravnateljice su se očitovale isto, kazao je Zoretić. 

Naglasio je kako novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti govori da na području županija predviđa se djelovanje samog jednog Doma zdravlja. Uskoro bi to trebalo ići u proceduru i u Karlovačkoj županiji.

- Prošle godine u 11. mjesecu županica je donijela odluku o osnivanju radne skupine s točnim hodogramom i terminskim planom spajanja domova zdravlja, dodao je kratko Zoretić.  

Izdvojeno


Reci što misliš!