AKTUALNO / VIJESTI

"PRAVA PRAVCATA NEPRAVDA"

Što mogu očekivati poljoprivrednici u Draganiću i Ozlju koji su pretrpjeli štetu od tuče? "Gdje je ovdje zdrav razum? Dajemo neke novce, a u biti bacamo prašinu u oči."

Što mogu očekivati poljoprivrednici u Draganiću i Ozlju koji su pretrpjeli štetu od tuče?

Tako vi recite ljudima šta se sijali ove godine kad ste mogli očekivati da će tuča biti i ne trebate dati nikakve novce i riješili ste problem, komentirao je Moćnik.

Više od tri mjeseca nakon prirodne katastrofe odnosno tuče koja je pogodila središnju Hrvatsku, između ostalog i dijelove Karlovačke županije, poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu uskoro bi mogli dobiti pomoć od države - ali pod određenim uvjetima. 

Županica je prirodnu nepogodu za području općine Draganić i grada Ozlja proglasila 6. lipnja, temeljem koje je na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine donesen Program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je uvodno pojasnila privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo
Branka Šeketa Karlović, Vlada Republike Hrvatske je 9. lipnja donijela odluku o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode.

- U skladu s tom odlukom za poljoprivredu je predviđeno, za sve županije stradale od tuče, pomoć u iznosu od 25 milijuna kuna te je svaka županija dužna izraditi program potpora male vrijednosti, kazala je Šeketa Karlović. 

"Ja ne razumijem"

Dodatna pojašnjenja prije pro forme glasovanja tražio je županijski vijećnik Zdenko Močnik (HSS).

- Ja imam dilemu. Prirodna nepogoda pogodila je sve. Potpore male vrijednosti su po zakonu limitirane odnosno mogu se isplatiti samo korisnicima koji nisu u protekle tri fiskalne godine dobili više od 20 tisuća eura. Ovdje imamo poslovnih subjekata koje su imali elementarnu nepogodu ili štetu, a ne mogu biti zakonski korisnici ove potpore. Ne razumijem. Opet nećemo proizvođačima pomoći. Da li je nama stvarno cilj da proizvodnju uništimo, kazao je Močnik. 

Pročelnica Šeketa Karlović dodala je kako je program izrađen na prijedlog Ministarstva poljoprivrede. 

- Mi doista u Hrvatskoj imamo jedan problem. Mi nemamo samodostatnost u proizvodnji hrane. Imali smo elementarnu nepogodu, našli smo novce, dala nam je Europska komisija, imamo interventne mjere. Zašto tim ljudima tamo u Vladi nitko ne kaže, kazao je Močnik.

Primjer Slavonije

- Premijer je otišao u Slavoniju, šest Slavonca se oko njega okupilo i dogovorilo su se o pomoći od 246 milijuna kuna za premošćivanje poteškoća u suši. Nije spomenut de minimis, a u ovaj program se stavlja de minimis. Da je i jedan proizvođač iz Draganića koji ima veću proizvodnju, koji nema pravo na de minimise, a neće dobiti nikakvo obeštećenje, meni ga je žao. To je nepravda. Ja ovdje pokušavam govoriti o zdravom razumu. Dajemo neke novce, pomažemo, a u biti bacamo prašinu u oč, kazao je Močnik te dodao da ako je prirodna nepogoda, ugroza, onda treba pomoći onome tko je ugrožen koji je imao štetu.

- Ako ne može onda mu kažite ti nisi sposoban. Meni je osiguravajuća kuća rekla nisi dobro radio, jer u vrijeme kad je bilo 38 stupnjeva vanjska temperatura, meni je u štali bilo 32 i uginula mi je krava od srčanog zastoja. Oni su meni rekli, ti nisi dobro radio s tom kravom. Zašto ti nisi ugradio klimu u štalu. I nisu mi ispunili zahtjev. Tako vi recite ljudima šta ste sijali ove godine kad ste mogli očekivati da će tuča biti i ne trebate dati nikakve novce i riješili ste problem, komentirao je Moćnik. 

Predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac tražio je od pročelnice da dodatno pojasni ovaj program. Šeketa je ponovila kako je program definiran od strane Ministarstva poljoprivrede i spušten je, sukladno odluci Vlade, na sve županije koje su njime bile obuhvaćene.

Nastavio je Jelkovac koji se je također složio da program nije pravedan.

- Nema pravo na nadoknadu štete onaj poljoprivrednik koji ima osigurane usjeve, a mi motiviramo poljoprivrednike da osiguravaju. Onaj koji smo nagovorili da osigura je kažnjen, a onaj koji ne osigurava dobit će naknadu što nije pošten i fer pristup. Tako je kako je ali ako ikome možemo pomoći predlažem da prihvatimo ovaj prijedlog i da na taj način pomognemo. Mislim da se možemo složiti da nije baš idealni prijedlog, zaključio je predsjednik Županijske skupštine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!