AKTUALNO / VIJESTI

KRAJ SE NAZIRE?

Stručnjaci otkrili kada bi automobilska industrija konačno mogla isplivati iz muka sa čipovima: 'Optimistični smo...'

Stručnjaci otkrili kada bi automobilska industrija konačno mogla isplivati iz muka sa čipovima: 'Optimistični smo...'
Slavko Midzor/PIXSELL

Automobilska industrija ubrzano se oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabilježen iznadprosječni rast prodaje od 15,5 posto

Iako ih je pojava koronaviusa suočila s velikim problemima, automobilska industrija optimistično gleda prema nadolazećoj 2023. godini u kojoj očekuju značajan rast prodaje, piše Net.hr

Prema istraživanju nezavisne konzultantske kuće Horváth koje je provedeno u 18 zemalja svijeta uključujući i Hrvatsku, top menadžeri iz ovog sektora procjenjuju da će rast prodaje u narednoj godini biti viši od prosjeka ostalih industrija i kretat će se oko 7,5 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Optimistični smo zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila, i novim i rabljenim, i ukoliko se uska grla u dobavnim lancima smanje, realno je očekivati visok rast prodaje u idućoj 2023. godini od 7,5 posto. Međutim, bez obzira na sve poteškoće, proizvođači vozila i ove godine ostvaruju visok profit zbog viših prodajnih cijena", kazala je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Problemi u dobavi onemogućili velik rast

Automobilska industrija ubrzano se oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabilježen iznadprosječni rast prodaje od 15,5 posto. Nastavak takvog strelovitog rasta onemogućili su problemi u dobavnim lancima, no povećanje cijena automobila omogućilo je industriji relativno lagodnu poziciju.

‘’Nedostak materijala, posebno poluvodiča negativno utječe na prodaju, pa se u ovoj godini očekuje rast prodaje od tek 5 posto, što je osjetno niže u odnosu na ostale industrijske sektore" istaknula je Boldor.

Optimizacija troškova, ali i prihoda ostaje visoko na listi prioriteta menadžera u automobilskoj industriji, koji nastavljaju ubrzani rad na digitalnoj transformaciji, ekološkoj održivosti, ali i e-mobilnosti.

Izdvojeno


Reci što misliš!