AKTUALNO / VIJESTI

LUKAČ U PROBLEMU

Saga se nastavlja! Povučeno još pet serija jaja poznatog proizvođača, opet utvrđena salmonela - provjerite imate li ih doma

Saga se nastavlja! Povučeno još pet serija jaja poznatog proizvođača, opet utvrđena salmonela - provjerite imate li ih doma
Goran Stanzl/PIXSELL

Proizvođač govori kako mu se namješta, a inspekcija mu danima analizira farmu

Nakon što su prije par dana povukli jednu seriju jaja proizvođača Lukač, državni inspektorat RH izvijestio je da se zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella, serovar Enteritidis, na farmi proizvođača Lukač d.o.o., povlači novih pet serija.

Riječ je o konzumnim jajima sljedećih LOT brojeva: 161022, roka trajanja: 16.10.2022.; 181022, roka trajanja: 18.10.2022.; 191022, roka trajanja: 19.10.2022.; 201022, roka trajanja: 20.10.2022.; i 211022, roka trajanja: 21.10.2022.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proizvod nije u skladu s EU Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu, istaknuli su pa dodali kako se obavijest odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Inače, proizvođač, tvrtka Lukač za RTL tvrdi da mu neko podmeće, a trgovački lanac u kojem se prodaju naveo je da su prethodnu seriju jaja povukli s polica prije tri dana. S druge strane, veterinarska inspekcija kod tvrtke Lukač već je treći dan. Uvjerava kako mu je netko namjestio priču, da ga uništi. Iz inspektorata pak kažu da su već imali incident s pozitivnim nalazom na salmonelu 2019. godine.

Salmonela može biti dosta opasna ako dospije u ljudski organizam. Osobito kod male djece, starijih i imunokompromitiranih osoba. Zdravi i jaki mogu čak proći i bez simptoma.

"Nakon 12 do 48 sati se zapažaju prvi simptomi - zimica, treskavica, mučnina, bolovi u trbuhu i proljev - taj proljev koji može biti jak može dovesti do dehidracije i to može biti vrlo opasno", objasnila je za RTL Danas Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

 

Izdvojeno


Reci što misliš!