AKTUALNO / VIJESTI

ZDRAVSTVO NA APARATIMA

Zdravstvene ustanove u Karlovačkoj županiji imaju potrebu za dodatnim specijalizacijama, pročelnica Vučinić - Knežević: To ne znači da će se one i ostvariti

Zdravstvene ustanove u Karlovačkoj županiji imaju potrebu za dodatnim specijalizacijama, pročelnica Vučinić - Knežević: To ne znači da će se one i ostvariti

Situacija je na terenu takva da u pojedinim gradovima ne možete pronaći ljude koji su zainteresirani za neku od specijalizacija, istaknula je pročelnica.

Nacionalni plan specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje od 2020. do 2024. možda je najbolji pokazatelj stvarnog stanja hrvatskog zdravstva. Naime, sukladno ovom planu zdravstvene ustanova iskazale su potrebu za čak 3.825 specijalizacija doktora medicine. U ovoj godini resorno Ministarstvo uputilo je županijama prijedloge za dostavu dopuna ovog plana. Svoju kvotu dostavila je i Karlovačka županija. 

Kako je pojasnila pročelnica Maja Vučinić - Knežević na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, radi se o jednoj formalnoj odluci da u trenutku kada se stvore uvjeti za nove specijalizacije da ustanove to mogu raspisati. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nažalost to ne znači da će se te specijalizacije i ostvariti. Situacija je na terenu takva da u pojedinim gradovima ne možete pronaći ljude koji su zainteresirani za neku od specijalizacija, istaknula je pročelnica. 

Planovi županijskih zdravstvenih ustanova

Opća bolnica Karlovac prijavila je potrebu za pet dodatnih specijalizacija i to po jednu iz hitne medicine, kliničke mikrobiologije, nefrologije, reumatologije te plastične rekonstrukcije i estetske kirurgije.

Dom zdravlja Karlovac dopunio je plan s četiri specijalizacije i to dvije iz obiteljske medicine, te po jednu iz ginekologije i opstreticije te iz pedijatrije. Dom zdravlja Ogulin dodao je tri specijalizacije, po jednu iz pedijatrije, ortodoncije i obiteljske medicine. 

Dom zdravlja Duga Resa iskazao je potrebu za pet specijalizacija iz obiteljske medicine, Dom zdravlja Ozalj po jednu specijalizaciju iz obiteljske medicine, ginekologije i opstetricije, fizikalne medicine i rehabilitacije, oftamologije i optometrije te radiologije.

Dom zdravlja Vojnić dvije specijalizacije iz obiteljske medicine te Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije dvije specijalizacije, jednu iz epidemiologije i jednu iz školske i adolescentne medicine. 

Ni blizu stvarnim potrebama?

Taj broj koje su naše ustanove poslale prema Ministarstvu je premalen i ne zadovoljava stvarne potrebe, komentirala je županijska vijećnica Ehlimana Planinac (SDP). 

- Nažalost prije 20 - 30 godina je bilo dovoljno raspisati natječaj da se ta radna mjesta popune, sada to više nije tako. Jedince lokalne samouprave moraju napraviti korak unaprijed i naći neku druge metode i privući ljude da dođu i da rade ovdje i da upotpune mrežu zdravstvene zaštite, a ne samo da raspišu taj natječaj, dodala je Planinac. 

Dodajmo samo da su Opća bolnica i bolnica domovinskog rata Ogulin, Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa, Doma zdravlja Slunj, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije obavijestile su Ministarstvo zdravstva i Karlovačku županiju kako nemaju potrebu za dopunom nacionalnog plana.

Izdvojeno


Reci što misliš!