AKTUALNO / VIJESTI

EVO NJIH OPET

Molitelji u akciji: Pojavili su se ispred Opće bolnice Karlovac i žele 'zaustaviti pobačaje u hrvatskom narodu i spasiti duše'

Molitelji u akciji: Pojavili su se ispred Opće bolnice Karlovac i žele 'zaustaviti pobačaje u hrvatskom narodu i spasiti duše'
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Početak je to inicijative "40 dana za život", gdje će katolički aktivisti svaki dan od 8 do 20 sati moliti ispred bolnice,

Danas su u Karlovcu ispred ulaza u Opću bolnicu Karlovac osvanuli molitelji koji žele spriječiti žene da pobace.

Početak je to inicijative "40 dana za život", gdje će katolički aktivisti svaki dan od 8 do 20 sati moliti ispred bolnice, kako kažu za "nerođenu djecu".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako navode na svojim stranicama "40 dana za život je ekumenska molitvena pro-life inicijativa za život, a posredno i inicijativa za zaustavljanje abortusa. Pokrenuta je 2007. godine u studentskom gradu College Station u Texasu, odakle se u kratkom roku proširila na čitav svijet. Na svjetskoj je razini u njoj dosad službeno sudjelovalo preko milijun ljudi svih kršćanskih denominacija u preko 1000 gradova u 64 zemlje na svijetu".

Navode i kako im je vizija "zaustavljanje pobačaja u hrvatskom narodu i spas duša. Fokusiranost na dar života, koje kroz molitvu, post i miroljubivo bdijenje vapi Bogu kako bi On, svojom moći, zaustavio pobačaj".

Hoće li pobačaj ući u Ustav?

Inače, u Hrvatskoj je tema pobačaja jedna od onih koja se našla i u središtu političkih zbivanja. Progresivna saborska tako je prošlog mjeseca pozvala sve građane da se uključe u javnu raspravu o ustavnim promjenama i pokažu kako žele da se u Ustav uvrsti pravo žene na pobačaj. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u rujnu u jednomjesečnu javnu raspravu uputio nacrt promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, no bez prijedloga progresivne opozicije da se u Ustav vrati pravo žene na pobačaj.

Katarina Peović (RF), koja je pokrenula tu inicijativu, podsjetila je da je pravo na pobačaj bilo 'utkano' u Ustav 1974. godine , kao i u nacrtu Ustava iz 1990. iz kojeg je naknadno izbačeno. „Cilj nam je vratiti pobačaj u Ustav kako bismo zaštitili temeljno pravo koje je ugroženo velikim brojem prizivača savjesti ali i globalnim trendovima”, kazala je Peović na konferenciji za novinare u Saboru. Tvrdi i kako velika većina HDZ-ovih birača je za pravo žene na izbor.

Peđa Grbin (SDP) poručio je da neće odustati od borbe za pravo žene na izbor, da samostalno i slobodno odlučuje o svom tijelu. „Pozivamo sve građane i građanke da se uključe i pokažu ono što je svima osim vladajućima jasno, a to je da je ogromna većina želi da se to ljudsko pravo osigura na način da budu upisano u Ustav”, rekao je.

'Vjetrovi iz Amerike pušu i u Hrvatskoj'

„Vjetrovi koji pušu iz Amerike pušu u našem okruženju i pušu u Hrvatskoj i moramo svom snagom i energijom osigurati da pravo žene na izbor bude u Ustavu”, istaknula je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Javna rasprava o promjenama Ustava traje do 20. listopada, a klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, zeleno-lijevog-bloka, HSS-a i RF-a, Centra i GLAS-a, IDS-a i Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika najavljuju da će preko svojih 'kanala' omogućiti obrazac putem kojeg će građani moći predložiti uvrštavanje u Ustav prava žene na pobačaj.

Nakon što iscrpi saborsku proceduru o promjeni Ustava, progresivna oporba najavljuje i druge načine borbe, odnosno pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma. „Ako se pameti HDZ ne privede onda je potpuno jasno da do izmjene Ustava u Saboru neće doći ali na drugi način, bio to i referendum, hoće”, poručio je Grbin. Kako bi se usvojile promjene Ustava, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 saborski zastupnik.

Izdvojeno


Reci što misliš!