AKTUALNO / VIJESTI

IDE ZIMA...

Plin, struja, lož ulje, drvo... Na što se najviše isplati grijati ove zime?

Plin, struja, lož ulje, drvo... Na što se najviše isplati grijati ove zime?

Tko su dobitnici, a tko gubitnici u predstojećoj ogrjevnoj sezoni?

Za većinu potrošača rast cijena grijanja je ograničen, no dio njih ostao je nezaštićen...

Tko su dobitnici, a tko gubitnici u predstojećoj ogrjevnoj sezoni? Novinari Tportala usporedili su troškove grijanja iz različitih izvora i izračunali što se ove zime najbolje grijati - gradski plin, ukapljeni plin, električnu energiju, loživo ulje, drvo, pelete...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekcije energetskih stručnjaka pokazuju da za solidno grijanje osrednje toplinski izolirane koće ili stana od stotinjak kvadrata, godišnje treba osigurati oko 20 tisuća kilovata energije.

Prema izračunu Tportala, u ovoj sezoni najpovoljnije će se grijati kućanstva priključena na gradske toplane pod ingerencijom HEP Toplinarstva - građani Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice i Samobora.

Zahvaljujući Vladinim subvencijama, cijena kilovata toplinske energije u HEP Toplinarstvu zamrznuta je na razini od oko 0.25 kuna/kWh, što znači da za 20 tisuća kilovata energije godišnje treba utrošiti 5000 kuna.

Ipak, valja naglasiti da se cijene gradskih toplana razlikuju, pa u nekim gradovima trošak može skočiti i na 8000 kuna godišnje.

I potrošači koji imaju etažno grijanje na gradski zemni plin izbjegli su cjenovni udar. Uz ograničenje cijene plina, godišnji trošak grijanja iznosi oko 9200 kuna - što je i dalje povoljnije od većine drugih energenata.

Za većinu kućanstava u Hrvatskoj, drvo je još uvijek najvažniji ogrjevni energent. U izračunu korištena je prosječna cijena hrastovog drva - no cijene variraju ovisno o kvaliteti drva i lokaciji kućanstva. Primjerice, cijena metra u sjevernom dijelu Hrvatske jeftinija je od one uz obalu.

Cijene ogrjevnog drva relativno su stabilne, no u posljednje vrijeme značajno su poskupjeli - peleti. za sezonu grijanja potrebno je 24 metara cjepanica ili četiri tone peleta.

Konačna cijena za drva nešto je viša jer treba dodati troškove dopreme i piljenja. Računica na kraju pokazuje da za ogrjevno drvo treba izdvojiti oko 9000 kuna godišnje (750 kuna mjesečno), a za pelete gotovo dvostruko više, s obzirom na divljanje cijena...

Među skupljim energentima za grijanje nalazi se lož ulje. Njegova je cijena trenutno 8.82 kune po litri, pa za mirnu sezonu grijanja trošak iznosi gotovo 18 tisuća kuna.

Osim toga - struja! Grijanje na struju uvijek je bilo skupo, a ove godine dodatno je poskupilo. Ova mjera najviše je pogodila kućanstva u Dalmaciji, jer se tamo najviše koriste električne grijalice i radijatori na struju...

Uzimajući u obzir dvije tarife s obzirom na potrošnju (59 eura/MWh do 2500 kWh; 88 eura/MWh iznad 2500 kWh), godišnja potrošnja struje za grijanje penje se na 23.600 kuna.

No u toplijim južnim krajevima za zagrijavanje prostora iz našeg primjera potrebno je utrošiti manje od 20.000 kilovata - pa bi računi ipak trebali biti niži.

Nekad povoljna opcija, no sada više nije tako isplativ... Za zagrijavanje stambenog prostora veličine 100 kvadrata ukapljenim plinom u spremnicima potrebno je godišnje izdvojiti 15.369 kuna, što osjetno premašuje troškove grijanja na drva.

Izdvojeno


Reci što misliš!