AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Znatno manje sunca, niže temperature, sve kraći dani: Klimatološki, listopad je pravi jesenski mjesec

Znatno manje sunca, niže temperature, sve kraći dani: Klimatološki, listopad je pravi jesenski mjesec
RTL

Ove godine u listopadu ćemo biti češće u skladu s prosjekom, temperaturno i malo iznad njega čini se cijelog mjeseca. No, oborina će u prvome dijelu mjeseca, čini se, češće izostajati

Nakon većinom kišnog, ponegdje i ekstremno kišovitog rujna, listopad je krenuo podjednako promjenjivo i nestabilno, no slijedi nam napokon dulje stabilnije razdoblje. Naime, jača anticiklona, tlak raste. Doduše, poremećaji će biti u našoj blizini do ponedjeljka, ali glavninom sjevernije od nas.

Listopad je klimatološki pravi jesenski mjesec. Ima znatno manje sunca, dani se nastavljaju skraćivati pa ne čudi ni 5 °C niža prosječna temperatura u odnosu na rujan. Češća je pojava dugotrajnije magle na kopnu, dok u primorju ima više kiše.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine u listopadu ćemo biti češće u skladu s prosjekom, temperaturno i malo iznad njega čini se cijelog mjeseca. No, oborina će u prvome dijelu mjeseca, čini se, češće izostajati, dok druga polovica još nije sasvim izvjesna.

NEDJELJA

Ujutro i prijepodne već pretežno vedro. No, lokalno u unutrašnjosti valja računati na pojavu magle, osobito po kotlinama Hrvatskog zagorja i Like, te uz rijeke Pokuplja i Posavine. Vjetar slab, u Slavoniji umjeren, na otvorenome moru srednjeg i južnog Jadrana ponegdje pojačan sjeverozapadnjak. Jutro malo svježije.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj poslijepodne izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja, ali će više oblaka biti navečer kada se na krajnjem sjeveru očekuje i mjestimična kiša, češća u noći na ponedjeljak. Vjetar do tada slab, a temperatura tek malo niža od jučerašnje. Ostaje ugodno, malo iznad 20 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, no prema večeri postupno će rasti vjerojatnost za kišu pa i poneki pljusak, najprije u Podravini. Sjeverozapadnjak prolazno slabi, a temperatura između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji najviše sunčanog vremena, čak će prema jugu češće prevladavati vedrina. Bit će i sve mirnije, a time i ugodnije, štoviše toplo uz uglavnom 25 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, tek ponegdje uz manju naoblaku. I vjetar samo slab jugozapadni, rijetko gdje do umjeren. Temperatura slična ili malo viša od današnje, dakle ugodno toplo.

NOVI TJEDAN NA KOPNU

Na kopnu slijedi sve stabilnije i sunčanije vrijeme. Samo će u početku još biti viška oblaka, uglavnom u ponedjeljak prijepodne uz koju kap kiše, posebice u Slavoniji. Temperatura malo niža, a jutarnja magla od utorka sve češća pojava. Sve u svemu, uobičajeno za pravi jesenski mjesec.

NOVI TJEDAN NA MORU

Na Jadranu samo u ponedjeljak postoji mala šansa na sjeveru za pokoji pljusak, a zatim većinom obilje sunca. Samo u početku po umjerenoj buri i tramontani, no temperatura bez veće promjene.

Izdvojeno


Reci što misliš!