AKTUALNO / VIJESTI

OTVORENA BIRALIŠTA

Otvorena birališta u BiH, glasači odlučuju o novoj vlasti. Prvi rezultati očekuju se iza 20 sati

Otvorena birališta u BiH, glasači odlučuju o novoj vlasti. Prvi rezultati očekuju se iza 20 sati
Armin Durgut/PIXSELL

U BiH nitko ne provodi relevantne izlazne ankete a prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati stožeri političkih stranaka

U Bosni i Hercegovini počelo je glasanje na općim izborima u nedjelju ujutro na kojima građani te zemlje trebaju izabrati vlast za naredne četiri godine.

U sedam sati otvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je moguće glasati do 19 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3,3 milijuna glasača a oni imaju priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Za te se pozicije natječe nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija kao i 17 neovisnih kandidata.

Izbore nadzire oko 60 tisuća promatrača od kojih su oko 50 tisuća delegirale političke stranke. Regularnost izbora kontrolira i nešto manje od četiri tisuće međunarodnih promatrača.

U BiH nitko ne provodi relevantne izlazne ankete a prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati stožeri političkih stranaka.

Cjelovitiji podaci očekuju se do ponoći kada bi se trebali oglasiti i iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Izdvojeno


Reci što misliš!