AKTUALNO / VIJESTI

TEŠKA SITUACIJA

Nikad neizvjesnija sezona grijanja! Sve više kupaca želi prijeći Gradskoj plinari Zagreb - Karlovčani su već tu, no hoće li plina biti za sve?

Nikad neizvjesnija sezona grijanja! Sve više kupaca želi prijeći Gradskoj plinari Zagreb - Karlovčani su već tu, no hoće li plina biti za sve?
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je uredbom od 16. rujna osigurala dostatne količine plina za dodatne kupce Gradske plinare Zagreb, a te količine kupit će INA, HEP i u konačnici GPZ

Zbog strahovito naraslih cijena plina ulazimo u dosad najneizvjesniju sezonu grijanja. Nekoliko lokalnih opskrbljivača je propalo pa njihovi dosadašnji korisnici, ali i mnogi koji su kod tržišnih opskrbljivača, žele prijeći Gradskoj plinari Zagreb koja obavlja javnu uslugu i ima reguliranu, dakle nižu cijenu prirodnog plina. Riječ je o oko 70.000 korisnika. Direktor Opskrbe u GPZ-u Jeronim Tomas za RTL Danas je odgovarao na pitanja o tome.

"Nemoguće je 'progutati' 70.000 kupaca u mjesec dana"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Vlada je uredbom od 16. rujna osigurala dostatne količine plina za te dodatne kupce koji bi prešli kod nas. Te ćemo količine kupiti, konkretno INA, HEP i mi, rekao je.

Mnogo je građana koji ne znaju što će biti s njihovim grijanjem na plin i hoće li ih GPZ- primiti kao korisnike. Iako je situacija složena, Tomas ih umiruje.

- Radi se o ogromnom broju ljudi, 70.000 koje moramo 'progutati' u nekakvih mjesec dana, to je nemoguće. A budući da je to tako, mi smo na vrijeme upozorili i Hrvastku energetsku regulatornu agenciju i Vladu i sve i zato je donesena odluka od strane HERA-e prema kojoj je dogovoreno automatsko prebacivanje s postojećih opskrbljivača u GPZ, kazao je.

Ponovimo kako je to već učinjeno za krajne kupce iz kategorije kućanstva na području grada Karlovca i Ogulina, i to za one kupce koji imaju sklopljen ugovor s E.ON. Hrvatska. 

Naime, kako su izvijestili iz tvrtke, 30. rujna, ugovorni odnosi za sve krajnje kupce iz kategorije kućanstvo na području grada Karlovca i Ogulina na tržišnoj osnovi prestaju važiti.

- Obračunska mjerna mjesta kupaca od 1.10.2022. godine prelaze na javnu uslugu opskrbe plinom od strane opskrbljivača u obvezi javne usluge, koji je odlukom HERA-e imenovan za određeno distribucijsko područje. Opskrbljivač u obvezi javne usluge za Karlovac i Ogulin je Gradska plinara Zagreb, izvijestili su. 

"Bitno je da svi imaju plin s 1. listopadom"

Na pitanje što će biti s onima kojima ugovori još ne ističu, odgovorio je da će svi koji žele preći GPZ-u, odnosno na javnu uslugu opskrbe plinom, imati tu mogućnost.

- Javljaju se postojećim opskrbljivačima i automatski se prebacuju nama s tim da oni moraju javiti svoje zadnje stanje potrošnje, pojasnio je.

Tomas kaže da u ovom slučaju nije važno hoće li se GPZ-u isplatiti kupovina plina od HEP-a.

- Bitno je da svi imaju plin s 1. listopadom i da ga imaju po jeftinoj cijeni. Mi ne moramo zaraditi, bitno je da svi imaju plin, poručio je i odbacio mogućnost da itko od korisnika, ukoliko Grad Zagreb ne bude mogao plaćati kredit za Holding, ostane bez plina.

Ne, nikako. Nema govora o tome. Neće banka dati kredit nekome tko ga ne može plaćati i nema tu mogućnost. Ne postoji ta mogućnost, kazao je za RTL Danas.

Izdvojeno


Reci što misliš!