AKTUALNO / VIJESTI

PRIPREME ZA SEZONU

HZJZ objavio kada počinje cijepljenje protiv gripe, za koga je besplatno i može li ići s covid cjepivom

HZJZ objavio kada počinje cijepljenje protiv gripe, za koga je besplatno i može li ići s covid cjepivom
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Svi stariji od 12 godina mogu se istovremeno cijepiti protiv i covida i gripe

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da cijepljenje protiv gripe počinje 17. listopada. Nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, od kojih je 515.000 već stiglo u Hrvatsku te je u tijeku distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Radi se o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe koje će, kao i prethodnih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cjepivo sadrži cjepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Iako cijepljenje počinje 17. listopada u HZJZ-u napominju kako će neki županijski zavodi uspjeti distribuirati cjepivo u ambulante ranije pa će s cijepljenjem započeti krajem idućeg tjedna. Također, u HZJZ-u navode da se svi stariji od 12 godina mogu istovremeno cijepiti protiv covida i gripe.

Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za zdravstvene radnike i trudnice. 

Svi koji se žele cijepiti, a ulaze u skupinu s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine ili pedijatrima. Termin za cijepljenje poželjno je unaprijed dogovoriti telefonom radi izbjegavanja gužvi koje mogu pogodovati širenju covida i drugih respiratornih infekcija, kažu u HZJZ-u.

Cijepljenje će biti moguće i u zavodima za javno zdravstvo ako netko nema izabranog liječnika, dok mogućnost cijepljenja na punktovima za cijepljenje protiv covida treba provjeriti u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Punkt za cijepljenje protiv covida koji vodi HZJZ, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nudit će i cijepljenje protiv gripe. Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje moći će se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

Također, Hrvatska ljekarnička komora obavijest će građane o mogućnostima cijepljenja protiv gripe u ljekarnama.

Izdvojeno


Reci što misliš!