AKTUALNO / VIJESTI

U 97. GODINI

Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana
Marko Prpic/PIXSELL

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Te je godine upoznala i svog budućeg supruga Franju Tuđmana.

Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ankica Tuđman preminula je u 97. godini života. Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Te je godine upoznala i svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Godinu dana kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studij u Beogradu, pa povratak u Zagreb

Godine 1954. položila je maturu i upisala studij anglistike na Sveučilištu u Beogradu . Međutim, napustila je studij na drugoj godini i izabrala tečaj engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova. Godine 1960. njezin je suprug unaprijeđen u čin general bojnika , ali je 1961. odlučio napustiti vojsku, a cijela se obitelj vratila u Zagreb.

Tamo je Franjo Tuđman osnovao Institut za povijest radničkog pokreta u Hrvatskoj te postaje njegov prvi direktor. No, 1967. smijenjen je s te dužnosti i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije . Franjo Tuđman je 1972. i 1981. osuđen na zatvorske kazne.

Tuđmani su imali dva sina i kćer

Na parlamentarnim izborima 1990., prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj nakon više od 50 godina, Hrvatska demokratska zajednica na čelu s njezinim suprugom dobila je veliku većinu u Saboru, a on je 30. svibnja izabran za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske .

Dana 22. prosinca Hrvatski sabor službeno je usvojio novi Ustav, a sljedeće godine niz daljnjih političkih promjena doveo je do postupnog osamostaljenja Hrvatske od SFR Jugoslavije. Na Referendumu održanom u svibnju 1991. se 93,2 posto birača izjasnilo za odcjepljenje Hrvatske od jugoslavenske federacije. Dogodilo se to 25. lipnja 1991. kada je Sabor donio "Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske".

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Izdvojeno


Reci što misliš!