AKTUALNO / VIJESTI

DRUGA STRANA LOPTE

Mračna tajna SP-a u Katru: 'Zbog ovog prvenstva umrlo je 10.000 ljudi, to je spomenik korupciji'

Mračna tajna SP-a u Katru: 'Zbog ovog prvenstva umrlo je 10.000 ljudi, to je spomenik korupciji'
RTL

Alkohol, opijanje - zaboravite. U Katru je to zločin. Makar su organizator dozvolili da se na određenim mjestima može popiti čašica, dvije. Ako vas policija uhvati s drogom - možete završiti u zatvoru na 20 godina.

U jednoj od najbogatijih zemalja svijeta litra benzina stoji manje od boce vode, njihov nacionalni sport je utrka deva, a za svjetsko prvenstvo ulupali su 200 milijardi dolara da usred ničega izgrade stadione. A jedan od stadiona izgradili su od brodskih kontejnera.

Pablo Garcia iz Argentine otkriva kako je stigao u Katar: "Došao sam ovdje biciklom. Prije četiri mjeseca krenuo sam iz Italije s prijateljem. Biciklirali smo 5500 kilometara kroz arapske zemlje."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zemlja pustinja. Na +35 Modrić, Messi, Ronaldo igrat će utakmice u 11 ujutro. Katar je na sumnjiv način dobio domaćinstvo, ali ono što se najviše veže u kontroverzno prvenstvo je - kršenje radničkih i ljudskih prava. Zbog čega u Njemačkoj i Francuskoj pozivaju na bojkot, odnosno svjetsko bez skupnog gledanja prvenstva.

Sportski novinar Mihovil Topić otkriva mračnu stranu prvenstva: "Ovo je prvenstvo zbog kojeg je umrlo oko 10 tisuća ljudi, ogromne su ljudske žrtve. A to je spomenik korupciji u nogometu i načinu na koji se dodjeljuju ta velika prvenstva i način na koji se nogomet počeo koristiti za političke svrhe."

U Katar će doći više od milijun ljudi, nešto manje nego što Katar broji stanovnika. Zbog čega su gradili posebna naselja, A iako su se nadali ovakvom luksuzu, internetom se šire ove snimke ne baš luksuznih šatora koje su navijači navodno platili 200 eura po noći.

Ništa luksuzno nije bilo ni u situaciji koji su doživjeli danski novinari - pokušali su im zabraniti snimanje, prijetili da će im razbiti opremu. Ovako je izgledao okršaj novinara u Katru...

"Gospodine, pozvali ste cijeli svijet. Pozvali ste cijeli svijet da dođe ovamo. Zašto ne možemo snimati? To je javno mjesto. Ovo je akreditacija. Možemo snimati gdje god želimo", govorio je u okršaju Rasmus Tantholdt, danski reporter.

Katarci su se ispričali, kažu - došlo je do zabune. Ali zabune nema kada su u pitanju stroga pravila ove zemlje.

Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista, za RTL Direkt komentirao je ovo prvenstvo: "Ono što je najstrože u ovom trenutku, i to nisu uopće ublažavali su fizički kontakti muškaraca i žene na ulici, to je zabranjeno. Također ako muškarac i žena dolaze u hotel, a nemaju isto prezime, moraju priložiti dokaz o tome da su vjenčani."

Alkohol, opijanje - zaboravite. U Katru je to zločin. Makar su organizator dozvolili da se na određenim mjestima može popiti čašica, dvije. Ako vas policija uhvati s drogom - možete završiti u zatvoru na 20 godina.

"Izazivači nereda, ono što se radi kod nas na stadionu - toga nema. Policija ima nultu toleranciju tamo za takve stvari. Dobit će batine i ići će u zatvor na godinu ili nekoliko mjeseci", dalje komentira Hassan Haidar Diab.

Ali vratimo se mi nogometu. Tko će u finale, tko će pobijediti - teško je uvijek prognozirati. Ali zato su tu kladionice. Brazil, Argentina, Francuska i Engleska, to su apsolutni favoriti. Nama stranice daju samo 2 posto šanse za osvajanje trofeja.

"Ovdje će biti slična situacija kao u prvenstvo u Japanu i Koreji 2002 kada je termin diktirao kako će ljudi pratiti utakmicu", smatra novinar Topić, a na pitanje hoće li onda kod nas biti povećan broj bolovanja zbog ranih utakmica odgovara: "Da, moglo bi se dogoditi da poraste broj zaraženih koronom i slično."

Zbog utakmice čak će i Sabor imati stanku, a ono što nas sve zanima nakon posljednje pripremne utakmice - tko će biti hrvatska špica u utorak.

"To zna samo izbornik, ali onako kako on razmišlja, kada bi gledali tako - mislim da će Kramarić zaigrati u prvoj postavi, sad na desnom krilu ili u špicu vidjet ćemo", govori Topić.

Svjetsko počinje za tri dana - a umjetna tehnologija već predviđa pobjednika - Brazil, koji je do sada osvoji 5 svjetskih trofeja.

Izdvojeno


Reci što misliš!